Angelica Bengtsson, framgångsrik svensk stavhoppare, är ambassadör för Vischan 2030, som ska koncentrera sig på att finna innovativa lösningar och lyfta landsbygden på ett sätt som aldrig gjorts förr. FOTO:scanpix/arkiv

De vill samlas kring idéer och innovation

UTMANING Vischan 2030 heter ett projekt som vill stimulera utvecklingen på landsbygden. Under 48 timmar ska ett antal lösningar jobbas fram av drivna personer i något som man kallar ett hackaton.

Ett hackathon (efter hack- och -athon) är ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod. Den här typen av samlingar har smittat av sig i många branscher och nu är det alltså landsbygden som står i fokus och där ansamlingen ska resultera i konkreta förslag för att utveckla landsbygden.
Vischan 2030 bjuder in alla som vill delta och som är över 16 år från hela landet men även från andra länder. Meningen är att man ska anmäla sig i team och multidisiplinära kunskaper uppmuntras. Arrangemanget kommer att ske den 6-9 september i höst på ön Åsnen utanför Växjö, i samband med Växjös årliga matmässa MAT 2017.
– Vi hoppas på att många vill anmäla sig, säger Victoria Bengtsson, en av arrangörerna, allt från bönder till programledare, som kanske inte vanligtvis möter varandra, men när det väl sker, händer oförutsägbara grejer och de mest nytänkande innovationerna.
Anmälningstiden går ut den 10 juni och görs på www.vischan2030.com
Något team kommer stå som vinnare av hela arrangemanget för bästa innovation.