GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tunnor nedgrävda vid barnvagnsfabrik

EMMALJUNGA Envisa rykten har gjort gällande att Emmaljunga barnvagnsfabrik för många år sedan ska ha dumpat avfall i naturen. Nu har miljökontoret hittat nedgrävda tunnor, tyger och fat.
Hässleholm • Publicerad 1 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tidigare tips från anmälare om en hemlig tipp har inte gett resultat. Nu har dock tipsen kompletterats med en historisk flygbild från 1957, som tydligt visar en deponi med tillfartsvägar på Emmaljunga barnvagnsfabriks område.

Vid ett besök på platsen hittades först ingenting, men på grannfastigheten uppmärksammade miljöinspektörerna stora mängder avfall samt en kulle som nu misstänks innehålla mer.

– Det var allt ifrån gamla tunnor och fat till tygbitar. Det tycks komma från någon form av produktion där man använder tyger och klipper bort överskottsbitar, säger Daniel Rasmusson på miljökontoret.

Vilka mängder det rör sig om är inte klarlagt.

– Totalt sett såg vi kanske ett tiotal tunnor och fat. Men den absoluta merparten tror vi är täckt.

Tunnorna och faten var helt sönderrostade.

– De såg ut att ha legat där under väldigt lång tid. Dels fanns det inget innehåll kvar i dem överhuvudtaget och dels gick det inte att se någon märkning. Men någon form av kemisk produkt har det väl gissningsvis varit, säger han.

Den nuvarande fastighetsägaren, som ärvde marken på 80-talet, har sagt att han inte hade en aning om att det fanns en deponi i området.

Själv kommer han inte att kunna ställas till ansvar, dels eftersom det i första hand är verksamhetsutövaren som har ansvaret, dels eftersom han övertog fastigheten innan miljöbalken trädde i kraft 1999.

Emmaljunga barnvagnsfabrik har tidigare förnekat att något avfall ska ha dumpats i området, åtminstone efter år 1966.

– Under 40- och 50-talet var det en verkmästare som med den tidens förutsättningar hade ansvaret för avfallshanteringen. Inga underlag för sådan verksamhet finns hos oss, svarade Lage Persson, tidigare vd, när frågan senast var uppe år 2013.

Nu ska barnvagnsfabriken yttra sig på nytt och har fått fram till den 7 juni på sig att svara.

NG Baby, med syfabrik i Emmaljunga, har sedan tidigare svarat miljökontoret att de aldrig arbetat med eller slängt varken tyger eller läder i naturen och konstaterar nu i kontakten med miljökontoret att de inte har mer att tillägga.

”Resttyger går huvudsakligen till tillverkning av trasmattor eller liknande” skriver styrelseordföranden Mikael Orvelind i sitt yttrande. Han påpekar även att företaget grundades 1969, alltså efter att deponin tagits i bruk.

Hässleholms miljöchef Sven-Inge Svensson konstaterar att det återstår att knyta den ansvarige till tippen för en framtida sanering.

– Dett återstår att luska i, men visst har avfallet en koppling till fabrikation av barnvagnar och liknande, säger han.

2 bilder
Även en mängd tygbitar hittades slängda. Foto: Miljökontoret
Ett tiotal tunnor, helt sönderrostade, påträffades i marken. Fler antas finnas under jord och växtlighet. Foto: Miljökontoret
Även en mängd tygbitar hittades slängda. Foto: Miljökontoret
Ett tiotal tunnor, helt sönderrostade, påträffades i marken. Fler antas finnas under jord och växtlighet. Foto: Miljökontoret
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.