Annons

Ambulansflyg utan egen bas i Skåne

Skåne Region Skåne lånar ut 92 miljoner kronor för inköp av sex ambulansflyg till Kommunalförbundet Ambulansflyg. En dyr och dålig affär, anser alliansen. Den bästa lösningen, anser styret och SD.
Publicerad 2 juni 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Region Skåne lånar ut 92 miljoner för inköp av sex ambulansflyg, som ska betjäna 21 landsting. Alliansen vill hellre ha en helikopter i Sydsverige. Arkivbild
Region Skåne lånar ut 92 miljoner för inköp av sex ambulansflyg, som ska betjäna 21 landsting. Alliansen vill hellre ha en helikopter i Sydsverige. Arkivbild

Beslutet togs av regionstyrelsen i torsdags.

Annons

Totalt ska de 21 landstingen, som ingår i Kommunförbundet Ambulansflyg, som Skåne gick med i 2015, låna upp 695 miljoner för inköp av sex flygplan, som ska stationeras på baser vid Göteborg, Stockholm och Umeå.

– Jag menar att vi bör lämna förbundet helt och hållet. Det viktigaste skälet till att vi skulle gå med var att vi skulle transportera patienter till och från Lund där vi har fem av åtta riksspecialiteter. Det här ska handlas upp för 695 miljoner och vår andel blir 92 miljoner. Sedan får vi betala 10 000 kronor per flygtimma. När notan ligger på bordet för betalning kan det bli ännu dyrare. Ska vi rekvirera ett plan som står ledigt i Umeå får vi betala för flygningen till Lund också. Det är inte rimligt. Vi är lurade och ändå pytsar vi in så mycket pengar, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionråd i opposition.

Oftast är det inte akuta patienter, som skickas med reguljärflyg till och från Skåne.

Annons

- Det är två år sedan. Inget har hänt sedan dess. Nu vill jag ha korten på bordet, säger Birgitta Södertun (KD).

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons