Hundvalparna hittades på asfalten, invid den kartong de sedan lades tillbaka i. Foto: Ola Löfvén
Hundvalparna befinner sig nu på pensionat, och mår betydligt bättre. Foto: Privat
Louise Fridolin körde valparna till djursjukhuset. Foto: Privat

Nyfödda valpar hittade på återvinningsstation

Hofterup När Ola Löfvén skulle slänga plast och papper på återvinningsstationen i Hofterup hörde han plötsligt några pipande ljud. Bakom en container hittade han tre nyfödda hundvalpar – direkt på asfalten.

– Det såg ut som om de bara var någon dag gamla. Det stod en skokartong bredvid med blodspår i. Jag misstänker att de legat i den från början, säger Ola Löfvén.
Han tillkallade ett par som stod i närheten. Det visade sig att kvinnan hade en kompis som är veterinär.
– Hon tog med sig valparna till djursjukhuset, säger Ola Löfvén, som tror att det kan ha varit fler valpar från början.
– Det kan ha varit fåglar eller andra djur som tagit några valpar.

De tre valparna var inte större än tio till femton centimeter. Först trodde Ola Löfvén att det rörde sig om rottweilervalpar, men han fick senare höra att det troligen var en mindre ras eller blandras av mellanstorlek.
Den dramatiska händelsen utspelade sig vid lunchtid på nationaldagen. Ola Löfven, som bor i Ålstorp, besökte återvinningscentralen vid Skönadalsskolan i Hofterup.

Hur länge hundarna legat där vet han inte, men med tanke på att det var en röd dag är det troligen inte så länge. Annars borde någon funnit valparna tidigare.
– Tanken slog mig, att det kanske var någon jag mötte som lagt dem där. Jag vet inte hur länge de klarar sig utan hjälp, säger han.
Efter vad Ola Löfvén hört ska valparna vara i livet. Det bekräftar Louise Fridolin, som tillsammans med sin pojkvän också befann sig på återvinningsstationen när valparna hittades.
– Jag har haft kontakt med djursjukhuset. De lever fortfarande, och har nu kommit till ett hundpensionat där de flaskmatas. Där ska de stanna tills de är leveransklara. Då ska de få ett permanent hem.

Louise Fridolin körde själv hundarna till djursjukhuset i Malmö. De visade tecken på att vara nerkylda, men när de kom in i bilen sökte de sig till varandra och blev snart varma.
– De är ju nyfödda och ögonen har inte öppnat sig. Därför hittade de inte varandra, och gnydde mycket. När de kom in i bilen lugnade de ner sig.
Louise Fridolin tycker att både djursjukhuset och andra inblandade gjort ett bra jobb.
– Det visar att det finns goda människor. Det är också jättemånga som hört av sig till mig och erbjudit hjälp.
På Facebooksidan Löddekoll har många engagerat sig i valparnas öde, och sagt sig vara beredda att skänka pengar till vården på djursjukhuset. Det behövs troligen inte. Enligt Louise Fridolin står polisen för kostnaden.

Samtidigt som Ola Löfvén är glad att valparna kunde räddas är han arg över att någon kan utsätta djur för ett sådant lidande.
– Det är fruktansvärt. Man gör inte på det viset. Människor som har den bristen på empati brukar vara kapabla till mycket annat. Man slås av att det finns sådana människor i vårt lilla samhälle.

×