Mordförsök i Hässleholm den andre augusti 2009 efter motsättningar mellan Shia och Sunnimuslimer. – Det är inte klokt att detta händer i Hässleholm. Vi har lämnat våra länder för att slippa bråk och så fortsätter det här, sa en person som bevittnade händelserna till Norra Skåne den gången. FOTO: JÖRGEN AHLSTRÖM/ARKIV
Ljusets moské på Snickaregatan i Hässleholm. Företrädare härifrån har kontaktat polisen för att få visa sin verksamhet. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Extrema budskap oroar i Hässleholm

HÄSSLEHOLM Uppgifterna om att det predikas hat och extremism i Ljusets moské är mycket oroande.

Konflikten mellan Sunni och Shiamuslimer grundar sig i olika synsätt på religionen. Konflikten har på senare år drivits på grund av den världsomspännande terrorismen.
Sunnimuslimerna är flest. Ungefär 90 procent av alla muslimer är Sunni.
Shiiterna står endast för ungefär 10 procent av alla muslimer men är i majoritet i länder som
Iran, Azerbajdzjan, Bahrain och Irak.

Källa: SVT, Nationalencyklopedin

Det säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M).
– Jag tycker det är oroande, vi har bara de senaste dagarna sett vad sådant kan leda till, säger Pär Palmgren med hänvisning till senaste terrordådet i London.
Företrädarna för moskén avvisar däremot alla påstående om hat och extremism.
– Det är propaganda, vi är helt fel utpekade, säger Kristoffer Hamade från Ljusets moské och berättar att man kontaktat både polisen och kommunen för att få till ett möte.
Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm bekräftar att polisen blivit kontaktad.
– Det är helt på deras initiativ, de vill visa sin verksamhet. Vi ska få till ett möte i lugn och ro och med rätt personer för att reda ut vad som är vad och vad som är rykten, allmänt prat och hörsägen, förklarar Pär Cederholm som är lokalpolisområdeschef.
Han berättar också att polisen kommer att ha ökad tillsyn vid moskén
– Vi ska rulla där förbi med våra bilar lite då och då. Både för församlingens säkerhet och för att vi ska kunna bilda oss en egen uppfattning. Men hittills har vi inget belägg för att det pågår något olagligt där, där säger Pär Cederholm.
Han förklarar också hur svårarbetat sådan här ärende är, eftersom det handlar om både religionsfrihet och yttrandefrihet.
– Man får tycka och tänka vad man vill och ha extrema uppfattningar, så länge du inte uppviglar till våld eller okejar våld, säger Pär Cederholm.
Det är nättidningen Frilagt och Kvällsposten som publicerat uppgifter om att det predikas hat mot shiamuslimer i Ljusets moské på Snickaregatan i Hässleholm. Enligt uppgifterna har dessutom samme man som försökte köra ihjäl en annan man (av shiamuslimsk tro) utanför dåvarande Försäkringskassan i Hässleholm i augusti 2009, varit inbjuden att predika i moskén, efter avtjänat fängelsestraff för mordförsök.

Kristoffer Hamade säger att mannen fick en ny chans i moskén efter han avtjänat sitt straff.
– Men vi använder oss inte av honom sedan länge, vårt samarbete är avslutat. Vi är inga extremister, utan människor som bott i Sverige i många år. Efter det som stått i media känner vi oss hotade, säger Kristoffer Hamade.
Pär Palmgren säger att kommunen följer utvecklingen.

Kommer kommunen att ta egna kontakter med polisen i ärendet?
– Ja det kan mycket väl bli så, jag hoppas vi kan få till en träff före semestern, säger Pär Palmgren.
Han hänvisar också till att ärendet med moskén i första hand är en polisiär fråga.
– Kommunen har inga befogenheter, vi har inga ”swat teams” som kan ingripa (polisiära styrkor som används vid särskilt farliga händelser i USA). Det vi kan göra är att prata och hålla oss informerade, säger han.
Kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt säger ungefär samma sak när det gäller vad kommunen kan göra. Han hänvisar också till det dokument som finns för agerande mot våldsbejakande extremism, utbildning av kommunens personal, skyldighet att rapportera misstänkt radikaliserade med mera.
– Mitt ansvar som säkerhetschef handlar om att vara säkerhetsansvarig för kommunens verksamheter, lokaler och personal. Inte hålla reda på religiösa extremister, det är säkerhetspolisens uppgift, konstaterar Anders Nählstedt.
Carl-Johan Bauler

Konflikten mellan Sunni och Shiamuslimer grundar sig i olika synsätt på religionen. Konflikten har på senare år drivits på grund av den världsomspännande terrorismen.
Sunnimuslimerna är flest. Ungefär 90 procent av alla muslimer är Sunni.
Shiiterna står endast för ungefär 10 procent av alla muslimer men är i majoritet i länder som
Iran, Azerbajdzjan, Bahrain och Irak.

Källa: SVT, Nationalencyklopedin

Dagens fråga

Är du sportlovsledig?

Loading ... Loading ...