Ett stort polisuppbåd skickades till Hörby efter knivattacken och oroligheterna i centrum på måndagskvällen. Foto: Topnews
I kaoset som uppstod efter knivbråket samlades flera personer utanför HVB-hemmet på Ernst Ahlgrensgatan och stämningen blev så hotfull att de boende fick evakueras.
Ett stort polisuppbåd skickades till Hörby efter knivattacken och oroligheterna i centrum på måndagskvällen. Foto: Topnews
Ett stort polisuppbåd skickades till Hörby efter knivattacken och oroligheterna i centrum på måndagskvällen. Foto: Topnews
Ett stort polisuppbåd skickades till Hörby efter knivattacken och oroligheterna i centrum på måndagskvällen. Foto: Topnews
19-åringen höggs ner utanför en affär och sprang därfter ut på Nya torg där han segnade ner och hämtades med ambulans. Så här såg det ut på torget på måndagskvällen när polisen genomförde en brottsplatsundersökning. 8Foto: Topnews

HVB-hem tömdes efter hot

HÖRBY HVB-hemmet på Ernst Ahlgrensgatan i Hörby fick evakueras efter knivöverfallet på Nya torg på måndagskvällen. Ett antal uppretade personer samlades utanför boendet och skrek och uppträdde hotfullt och trodde att gärningsmannen gömde sig i huset.
20-åringen som har suttit anhållen för knivdådet har släppts på fri fot igen.

Polisens utredning om vad som hände på Nya torg i måndags kväll, då en 19-årig man knivskars svårt i samband med ett stort gängbråk, fortsätter med full kraft.
Både polis och åklagare är dock förtegna om vilka utredningsåtgärder som har satts in.

Den man i 20-årsåldern som greps på annan ort och anhölls efter knivöverfallet har släppts på fri fot igen, enligt kammaråklagare Helena Lundström, som leder förundersökningen.
– En person greps och anhölls efter händelsen. Han släpptes igen dagen därpå. Vad som har hänt, och orsaken till att han har släppts, kan jag inte uttala mig om. Några ytterligare frihetsberövade har vi inte i nuläget i ärendet, säger Helena Lundström.

Misstankarna mot 20-åringen kvarstår, och brottsrubriceringen är fortfarande mordförsök.
– Det är den enda som är utpekad som gärningsman så här långt i utredningen.

Helena Lundström säger att hon inte har hunnit läsa in sig på fallet ännu, men att allt tyder på att polisen har ett omfattande utredningsarbete framför sig med att förhöra alla inblandade.
– Som jag har förstått det så har det varit mer eller mindre kaos, med bråk mellan olika grupperingar kring torget den aktuella kvällen, säger hon.
Ett stort antal polispatruller och polisens piketstyrka från Malmö skickades till Hörby för att bringa ordning i kaoset.
Direkt efter knivbråket uppstod det även oroligheter utanför HVB-hemmet på Ernst Ahlgrensgatan, som ligger nära torget och den plats där 19-åringen överfölls.

Flera personer ska ha sett den misstänkte knivmannen och hans medhjälpare fly i riktning mot HVB-hemmet. Det uppger en anhörig till den knivskurne 19-åringen till Skånska Dagbladet.
Ett antal uppretade personer samlades utanför boendet i tron att den misstänkte knivmannen gömde sig i huset.
Stämningen blev efter ett tag så hotfull att kommunen fattade beslut om att blixtförflytta de sex ensamkommande ungdomar som bor på HVB-hemmet, till ett hotell i Lund över natten.
– Det blev lite väl stökigt och hotfullt. Det rådde en väldigt upprörd stämning. Det var hot och skrik på gatan utanför.
– Vi kände att vi inte kunde garantera säkerheten varken för vår personal eller de boende, och för att skydda dem flyttade vi ungdomarna till ett hotell i Lund, säger socialchefen i Hörby kommun, Eva Klang Vänerklint.

Hon betonar att ungdomarna på HVB-hemmet inte har varit inblandade i knivbråket eller i oroligheterna på byn.
– De var inte ens där. Det vet jag med 100 procents säkerhet. De var hemma i godan ro. Det kan vår personal intyga. Det här är snälla ungdomar. Vi hade personal på plats hela kvällen på boendet, säger Eva Klang Vänerklint.
Beslutet om att evakuera HVB-hemmet tog hon själv, efter att ha samrått med räddningschefen, polisen och personalen. Hon ringde även runt till andra boenden i och omkring Hörby för att höra hur situationen var där.

– Vi kände att det var lika bra att gardera oss. Det finns ingen ökad hotbild mot våra boenden, utan evakueringen gjorde vi på grund av den allmänna stämningen utanför HVB-hemmet på Ernst Ahlgrensgatan den kvällen.
Åklagaren Helena Lundström säger att hon är informerad om att det var oroligt utanför boendet direkt efter knivbråket och hon bekräftar SkD:s uppgifter.

– Ja, den bild du beskriver av händelserna finns med i utredningen. Det påstås att en del ska ha fått för sig att den misstänkte gärningsmannen tog sig in på boendet, säger hon.
Hon kan inte bedöma om uppgifterna stämmer eller ej, utan menar att det får den fortsatta utredningen visa.
– Men jag vill betona att det inte var där som den misstänkte gärningsmannen påträffades eller greps, utan det var på en helt annan plats, säger Helena Lundström.

Läs mer: