Kokainet på bilden har ingenting med kokainet i magen att göra. Bild: Claudio Bresciani / Scanpix

Smugglade kokain för miljonbelopp i magen

Lund En 46-årig man smugglade kokain för 1,2 miljoner – i magen.
En drograttfylla gjorde att polisen kunde gripa flera män inblandade i smugglingen.
Nu får flera av dem fängelsestraff.

Den 19 februari i år anlände en man till Kastrups flygplats i Köpenhamn från Bryssel. Han tog tåget över sundet och kom så småningom till en lägenhet på Skarpskyttevägen i Lund.
I magen hade han 50 så kallade sväljkapslar med kokain. I Lund tömde han tarmen och lämnade över innehållet till en 35-årig manlig bekant.
De två männen känner varandra sedan tidigare då de avtjänat straff på samman anstalt.

Två av de 50 kapslarna lämnades som en gåva till lägenhetsinnehavaren, en 31-årig man. Denne öppnade en av kapslarna och delade med sig av kokainet till andra män som befann sig i lägenheten.
31-åringen stoppades senare av polisen, misstänkt för drograttfylleri. Med anledning av det beslutade polisen om en husrannsakan hemma hos 31-åringen.

Det var då över 500 gram kokain hittades, i en plastpåse på en säng. Den 46-årige mannen som haft knarket i magen befann sig i lägenheten.
Åklagaren har vid tingsrättsförhandlingen hävdat att knarket är värt 1,2 miljoner kronor.
I förhör har 46-åringen hävdat att han tvingats att smuggla. Han hävdar att han trodde att det var magmedicin. 46-åringen ska ha träffat en man som hotat att döda honom och hans familj som mannen inte tagit preparatet till Sverige.
Han säger även att han varit så rädd för sin egen och sin familjs säkerhet under hela färden att han inte vågat tillkalla hjälp.

Tingsrätten slår dock fast att mannens tro att det var medicin han skulle dölja i sin kropp ”är alltför fantastisk” för att kunna tas på allvar.
Han är sedan tidigare dömd för narkotikabrott och rätten anser att han borde ha förstått att det var kokain han skulle smuggla. Straffet för honom blir fängelse i fyra år och sex månader samt utvisning.

35-åringen döms även han till fängelse för inblandning i smugglingen. Straffet blir fyra års fängelse samt utvisning. Han har även tidigare blivit utvisad ur landet och förbjudits att komma tillbaka. Trots det har han varit i Sverige och döms därför även för brott utlänningslagen.
Lägenhetsinnehavaren, som vid gripandet hade 36 000 kronor på sig i kontanter, döms för narkotikabrott till fängelse i sex månader.
Han är sedan tidigare dömd för bland annat mord och det aktuella brottet begicks då han var villkorligt frigiven. Han frias dock från misstankarna om att han deltog i smugglingen av kokain, åklagaren har inte kunnat bevisa att han var inblandad.
Men han får inte tillbaka sina 36 000 kronor då de antas komma från brottslig verksamhet.

Senaste nytt omLund
×