Jenny Edvardsson tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris. Foto: Privat

Jenny tilldelas Akademiens svensklärarpris

Jenny Edvardsson, gymnasielärare på Wendesgymnasiet i Kristianstad, har tilldelats Svenska Akademiens prestigefulla svensklärarpris 2017.
- Jag har knappt hunnit förstå detta, säger Jenny.

Det hedrande priset har delats ut sedan 1987 till lärare som särskilt stimulerat ungas intresse för litteratur och svenska språket. Och nu räknas även svensk- och historieläraren Jenny Edvardsson på Wendesgymnasiet till denna upphöjda skara.

– Det känns jätteroligt och hedrande. Det var en chockupplevelse när jag hittade ett handskrivet kuvert med Svenska akademins stämpel i brevlådan. Jag tänkte ”vad vill de mig?”, säger Jenny Edvardsson.

– Det är superroligt, framförallt då jag jobbar på ett yrkesgymnasium med bara grabbar i min undervisning, och de tycker kanske inte alltid att läsa och skriva är det roligaste. Men jag försöker få dem intresserade av litteratur och läsning, vilket går ganska bra.

Varje lektion står Jenny Edvardsson i dörröppningen och hälsar varje elev med en handskakning. Detta för att stämma av med varje individ samt för att strukturera upp undervisningen.

– Jag jobbar mycket med att ha en bra relation med eleverna. Sen jobbar jag också med högläsning så att alla kan lyssna på en text samtidigt. Vissa är lite långsammare i sin läsning och kanske inte hinner vara med i diskussionerna efteråt annars. Jag försöker få alla att delta i undervisningen.

Men vem det är som har nominerat henne till priset vet hon inte. Allt hon vet är att hon ska ta emot priset på Bokmässan i Göteborg i höst.

En sak är dock säker: att priset sporrar Jenny Edvardsson att fortsätta sin lärargärning.

– Jag har knappt hunnit förstå detta, men det är väldigt stimulerande. Priset gör att jag vill hitta nya former och sätt att ge grabbarna tillgång till litteratur och kultur, säger Jenny Edvardsson.

Läs mer om priset här.

Dagens fråga

Har du varit på auktion?

Loading ... Loading ...