Diagram: SKL/Patientenkäten

Stor skillnad mellan vårdcentralerna

SÖSDALA Drygt nio av tio skulle rekommendera vårdcentralen till en bekant, medan det gäller mindre än hälften på privata Göingekliniken.

Sösdala vårdcentrals verksamhetschef Birgitta Göteson är inte förvånad, eftersom resultatet låg högt även 2015.
– Det är jätteroligt. Dels tror jag att vi har den lilla vårdcentralens fördel, att det råder en familjär stämning och att vi har ett jättebra teamarbete i gruppen. Men dessutom månar personalen verkligen om sina patienter, konstaterar hon.

Särskilt sticker Sösdalas vårdcentral ut när det gäller kontinuiteten med läkare. 74 procent har uppgett att de får träffa samma läkare vid sina besök. Det är dubbelt så mycket som på alla övriga vårdcentraler.
Birgitta Göteson konstaterar att man har en viss läkarbrist men att problemet är hanterbart:
– Vi saknar en distriktsläkare och har en liten del inhyrda läkare för att lösa den vakansen, men har för övrigt fasta läkare och fast övrig personal.

Den senaste tiden har vårdcentralen fått ett tillskott av nya patienter och har nu drygt 4 100 listade.
Kanske är det på rekommendation av befintliga patienter. Nio av tio säger sig i Patientenkäten vilja rekommendera vårdcentralen till andra.
Nära 87 procent anser att deras behov av vård blivit tillgodosett, vilket är den högsta siffran bland alla kommunens vårdcentraler.
Näst mest nöjda på denna punkt är patienterna på vårdcentralerna i Vittsjö och Åparken, Tyringe. På alla dessa är man mer nöjd än i Skåne som helhet.

Susanne Lauber är undersköterska på labbet och livsstilsmottagningen. Hon har jobbat i Sösdala i elva år.
– Vi är som en familj här. Vi har helt enkelt väldigt roligt ihop, säger hon.
Att hon själv bor på orten är oftare en fördel än en nackdel, tror hon, som ibland blir haffad och får ge rådgivning när hon handlar på Ica.
– Eftersom många känner en blir det lite mer avslappnat. Skulle det vara så att man känner att det blir för intimt vid en undersökning så går jag bara ut.

Birgitta Göteson nämner vårdcentralens värdeord: att vara drivande, visa omtanke och respekt, arbeta med kvalitet och gott bemötande.
– Dem har vi hela tiden som ledstjärna.
Själv är hon verksamhetschef även för Vinslövs vårdcentral, som ligger mer genomsnittligt till.

Tar du med dig något till den?
– Vissa saker kan man ta med sig. En vårdcentral är bättre på det ena och en annan på det andra. Sedan handlar det givetvis också om vilket samhälle man verkar i, vilka som är medborgarna. Det kan skilja sig åt om det är många äldre eller om det är fler barnfamiljer.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fiberuppkoppling?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar