Så här glada miner är det inte längre i SD. Åsa Erlandsson bakom Patrik Jönsson utmanar honom om regionrådsuppdfraget och hennes man Ulf, snett till vänster, bildar det nya partiet Kommunens Röst. Nu är gänget från valnatten splittrat. StefanSandström/Arkiv

Nu blottläggs sprickan inom SD

Hässleholm Nu utmanas Patrik Jönsson (SD) av sin politiska sekreterare Åsa Erlandsson om regionrådsposten i regionvalet 2018. Hon fick frågan av valberedningen och tackade ja.
Nu blottläggs sprickan inom SD.

– Det var innan cirkusen startade i vintras i Sverigedemokraterna i Hässleholm, säger Åsa Erlandsson, som valde att lämna sina uppdrag för partiet i lokalpolitiken sedan hennes man, Ulf Erlandsson tvingades att avgå som nytillträtt kommunalråd.
Åsa Erlandsson blev ett av SD:s frontnamn i regionpolitiken efter succévalet 2016. Hon är partiets främsta politiker i sjukvårdsfrågor.
– Jag vet att det arbete jag gör är bra och uppskattas mycket av många. Vill man ha mig som regionråd så säger jag inte nej. Jag vill gärna prova på den uppgiften, kommenterar Åsa Erlandsson.

Åsa Erlandsson är medveten om att det mullrar i de djupa leden i partiet mot toppstyrning och maktfullkomlighet lokalt och regionalt, men vill i övrigt inte kommentera det. Det finns en spricka i partiet.
– Regionpolitiken fungerar bra. Vi som sköter vårdpolitiken är samspelta och samarbetar mycket bra i partiet.
I dagsläget har hon inga planer på att återgå till lokalpolitiken.
När Åsa Erlandsson lämnade fullmäktige, med kritiken adresserad till Patrik Jönsson, blottades toppen på ett isberg av intern kritik mot Patrik Jönsson.

Sex ytterligare SD-politiker i Hässleholm valde att lämna sina uppdrag.
Sedan dess har partiet i Hässleholm hittat ersättare till avhopparna och Patrik Jönsson, som är vice ordförande i fullmäktigegruppen ser ljust på partiets framtid. Även om skördetiden kom av sig i mars, så finns den, enligt honom, inom räckhåll.

Han säger att han inte känner till att Åsa Erlandsson nu utmanar honom om regionrådsposten.
– Det står alla fritt att kandidera, säger han och betonar att han tar det med mycket stor ro.
De sju som lämnade lokalpolitiken är inte Patrik Jönssons politiska vänner i dag.
Ulf Erlandsson har sagt att det finns flera Sverigedemokrater, som kräver att Patrik Jönsson ska lämna hässleholmspolitiken om de ska fortsätta engagera sig och för partiets framtid.

Den kritiken sipprar även över på regionpolitiken.
– Ja, det finns namn i regionpolitiken, som helst ser att Patrik Jönsson träder åt sidan. Det är därför som Åsa Erlandssons namn har seglat upp som en utmanare, säger en SD:are, som vill förbli anonym.
Kritiken mot Patrik Jönsson består i att han toppstyr och vill ha kontroll ned i minsta led.
Samtidigt finns det de, som menar att han är en påläst och skärpt politiker som kan ge de tunga motståndarna en match.

Patrik Jönsson upplever inte att han är utsatt för en parlamentskupp och känner att han har bra stöd i både regionen och i kommunen.
– När det gäller beslutet om Ulf Erlandsson, så tog det av högsta instans i partiet. Det går bra för oss och tillströmningen av nya medlemmar är stor. Faktiskt bättre än förväntat. I dagsläget gissar jag att vi har 40-50 kandidater på vår kommunlista.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×