Nytt SD-avhopp i ilska mot Jönsson

HÄSSLEHOLM Sverigedemokraterna i Hässleholm, som efter alla avhopp nätt och jämnt lyckats fylla sina platser i fullmäktige, drabbas nu av ytterligare manfall.
Anita Johannesson (SD) avgår i protest mot det ”diktatoriska klimatet”.

I ett pressmeddelande meddelar hon sitt beslut att lämna Sverigedemokraterna – till förmån för Ulf Erlandssons nystartade parti ”Kommunens röst”.
Anledningen är utvecklingen inom Sverigedemokraterna efter den gångna turbulensen. Anita Johannesson pekar på att flera duktiga politiker känt sig tvingade att avgå.
– Klimatet inom partiet har blivit mer och mer ohållbart, toppstyrt, för att inte säga diktatoriskt, menar hon.

Läs mer: Jönsson förnekar förbud att hälsa

Anita Johannesson säger till tidningen att det framförallt varit tre händelser som lett fram till beslutet: Ledningens behandling av Ulf Elandsson, att gruppledaren Patrik Jönsson kallade Ingrid Nyman (S) för ”idiot” – ”det måste vara ett vettigt samtalsklimat och det är något han överträtt flera gånger” – och att Jönsson ska ha uppmanat sina medlemmar att sluta hälsa på dem som lämnat partiet.
Enligt Johannesson ska Patrik Jönsson på måndagens fullmäktigemöte ha skällt ut en av ledamöterna för att hon kramat om en av avhopparna som också befann sig i salen.
– Hon fick en förfärlig utskällning för så fick man absolut inte göra. Det utgick ett påbud om att man inte fick prata med dem, säger hon.
Agerandet gjorde Anita Johannesson rasande:
– Jag finner mig som partimedlem till exempel inte i att få pekpinnar om vem eller vilka jag får hälsa på eller umgås med! Det är ju absurt.

Hon planerar att sitta kvar på SD:s mandat i fullmäktige men som politisk vilde och medlem i Kommunens röst.

Kommer du att rösta med SD?
– Det beror på vad de har för åsikt. Jag tror att det finns många som vill prata med en politisk vilde om hur de vill ha det.

Med fler avhopp kan följderna bli stora för kommunens näst största parti och indirekt för den styrande alliansen, som fått passivt stöd av SD.
Sverigedemokraterna har nämligen bara en enda ersättare till som tillhör partiet: Selwyn Gester, 80. Kvarstår gör nazistveteranen Bengt-Göran Rudbring, som uteslutits ur partiet men vars namn skrivits på en valsedel.
Kommunens Röst
När Sverigedemokraternas högsta ledning uppmanade Ulf Erlandsson att lämna kommunalrådsuppdraget utlöstes en spricka i partiet i Hässleholm där sju ledamöter avgick i protest.
Nu har avhopparna Ulf Erlandsson, Håkan Spångberg och Michael Strömberg bildat det lokala partiet Kommunens Röst i Hässleholm där Strömberg är ordförande och Erlandsson vice ordförande. De säger sig vara trötta på ”käbblet och maktstriderna” i hässleholmspolitiken och förespråkar direktdemokrati.

Dagens fråga

Drabbades du av torsdagens stora strömavbrott?

Loading ... Loading ...