GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Heberlein smutskastar engagerade kvinnor

Debatt \"Hennes verkliga agenda: att smutskasta hela flyktingmottagandet och de människor som vill göra något för att hjälpa andra\"
Opinion • Publicerad 16 juni 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Ann Heberlein gör sig skyldig till svepande anklagelser.foto: tt
Ann Heberlein gör sig skyldig till svepande anklagelser.foto: tt

Det pågår sexuella övergrepp i stor skala på svenska hvb- och familjehem för ensamkommande flyktingbarn. I alla fall om man får tro Ann Heberlein som skrivit om detta i två texter publicerade på Ledarsidor.se (”Vilka övergrepp sker på de “ensamkommande”? Har vi lärt något?” 20170603 och ”Jag står inte ut” 20170606).

I Sverige fanns så sent som i början av februari 2016 cirka 2 000 HVB-hem (svt.se20160205). Det hade närmast varit märkligt om det inte skett någonting olämpligt på något av dem. Heberleins logik är lite som att dra upp tio kända våldtäktsfall och dra slutsatsen att män är våldtäktsmän.

I slutet av den första av de båda texterna kommer hon till det verkliga problemet: att i samband med flyktingkrisen, hösten 2015, öppnades ett stort antal privata HVB-hem på väldigt kort tid utan att man hade tid att till fyllest kontrollera dem.

”Utan adekvat utbildning och handledning tycks dessa kvinnor funnit egna metoder för att behandla trauman och ångest. Den gränslöshet som tycks prägla relationen mellan ensamkommande, anställda på HVB-hem och vuxna kvinnor i så kallade familjehem är oroande.”

”Engagemanget för de unga männen handlar inte om altruism, utan om egoism. De tillfredsställer sina egna behov, emotionella och sexuella, genom sitt engagemang för ensamkommande unga män.”

Jag tror till exempel att Bob Geldof och Midge Ure mådde ganska bra med sig själva efter att de arrangerat Live Aid-galan.

Inget av detta gör deras insatser mindre vackra.

Mi Tyler, journalist och författare
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.