GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Svensk politik är verklighetsfrånvänd”

Nyheter Hon tycker att svensk politik är verklighetsfrånvänd och att våra politiker inte vågar ta obekväma beslut. Integrationsproblemet är ett exempel på det, menar Ann Heberlein.
Publicerad 16 juni 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Ann Heberlein.
Ann Heberlein.

Hon har aldrig varit medlem i ett politiskt parti tidigare men uttryckte sympati för Feministiskt Initiativ tidigare. I dag är hon starkt kritisk till FI och den feministiska vänstern.

– Deras problem är hedersproblematiken. De har svikit de utrikes födda kvinnorna inte bara en gång, utan två. Dels genom att inte ge det stöd dessa kvinnor behövde utan även genom att alliera sig med de som utövar förtrycket, säger Ann Heberlein.

Hon är frustrerad över att svensk politik inte har klarat av att fatta obekväma beslut.

– Svensk politik är verklighetsfrånvänd. Vilka värderingar och principer ska gälla? Vi har begränsade resurser. Var ska vi lägga kraften? Vi måste resonera om vilka gruppers behov som vi ska tillfredsställa. Ekonomin är basen för allt och pengarna räcker inte till allt, förklarar hon.

Sverige kan inte vara alla goda gåvors givare till alla, menar hon.

– Vår integrationspolitik har inte lett till att den gruppen upplever att de har skyldighet att arbeta. Villkoren är enormt snåriga att komma in på arbetsmarknaden och för småföretagare. Det vet jag själv av egen erfarenhet.

Ann Heberlein vill se både morot och piska för att integrationen ska lyckas.

Den svenska debatten om integration är urspårad och stämmer inte med det som människor upplever i vardagen, anser hon.

Ann Heberlein har fått mycket kritik för sin syn på integrationsproblemet och blivit kallad både extremist och rasist.

Nu tycker hon att debatten har kommit ifatt henne och tar socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) uppmaning att inte ge pengar till tiggare, som exempel.

– Nu tvingas vi att förhålla oss till det som vi ser omkring oss.

Varför skiljer sig den svenska debatten kring integration och invandring från andra länders?

– I Sverige har vi i grunden en tilltro till varandra och människor. Det är svårt för många av oss att se att vissa ljuger. Vi måste ha en mer realistisk syn på varandra. Sverige har varit privilegierat och förskonat från krig i generationer. Då har vi kunnat vara generösa. Nu måste vi konfrontera saker på ett annat sätt och se verkligheten.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.