Nyheter

”Svensk politik är verklighetsfrånvänd”

Ann Heberlein.
Artikel Nyheter Hon tycker att svensk politik är verklighetsfrånvänd och att våra politiker inte vågar ta obekväma beslut. Integrationsproblemet är ett exempel på det, menar Ann Heberlein.
PREMIUM

Hon har aldrig varit medlem i ett politiskt parti tidigare men uttryckte sympati för Feministiskt Initiativ tidigare. I dag är hon starkt kritisk till FI och den feministiska vänstern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Sabbade på skoltoaletter

Hässleholm
Vinslöv

Två toaletter på Furutorpsskolan har vandaliserats någon gång mellan tisdag efter lunch och onsdag morgon.

Tvål- och papperhållarna har rivits ner och förstörts och de skyldiga har också roat sig med att linda in toalettstolarna i papper.

Utrikes

Frankrike stänger av ovaccinerad vårdpersonal

Vaccinmotståndare protesterade den 17 juli efter att president Emmanuel Macron meddelat fler vaccinkrav – bland annat att vårdpersonal måste vaccinera sig för att få behålla sitt arbete. Det kravet trädde i kraft den 15 september. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrike tar i med hårdhandskarna mot den ovaccinerade vårdpersonalen. Drygt 3 000 som inte tagit vaccinet stängs av utan lön.

Frankrikes hälsominister Olivier Véran sade under torsdagen att brev har skickats till ovaccinerade vårdanställda runt om i landet om att deras anställning har dragits in – utan lön.

Sade upp sig

Hälsoministern sade att tiotals personer valde att säga upp sig i stället för att ta sprutan, men att landets sjukvård är säkrad med de övriga 2,7 miljoner anställda inom vården.

En av dem som protesterar mot åtgärden är Thierry Paysant, brandsäkerhetschef på ett sjukhus i Nice. Han har valt att hungerstrejka mot vaccinkravet, som han menar är en alldeles för hård åtgärd.

– När jag tittar på tv ser jag hur människor som är emot eller tveksamma till vaccinet får stå tillbaka eller avfärdas som konspirationsteoretiker. Jag hoppas på en öppen debatt, säger han, och förtydligar att det är själva tvånget han protesterar mot, inte vaccinationerna.

Senast 15 september

Avstängningarna har inte skett utan förvarning. I juli meddelade president Emmanuel Macron att alla anställda inom vården måste vaccinera sig senast den 15 september.

Den grupp som varit mest tveksamma till vaccination är sjuksköterskorna, skriver nyhetsbyrån AFP. De har i störst utsträckning uttryckt misstro till hur effektiva och säkra vaccinerna är.

Sett till hela befolkningen har Frankrike en av de högsta vaccinationsgraderna i världen – 70 procent är fullvaccinerade. Den höga vaccinationstäckningen har hjälpt till att hålla nere en "fjärde våg" och just nu vårdas färre än 2 000 covidpatienter på sjukhus i landet. Men det är för tidigt att lyfta alla restriktioner, anser Olivier Véran.

– Det är fortfarande 10 000 nya fall per dag. Pandemin är inte över, säger han.

Ekonomi

Lagrådet säger nej till Cementas undantag

Cementas fabrik i Slite på Gotland. Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning på Gotland får rött ljus av lagrådet.
Byggbranschen vill att regeringen kör över lagrådets beslut.
– Det här är en sådan situation, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Cementtillverkaren Cementa fick i somras nej av Mark- och miljööverdomstolen till att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland efter den 31 oktober. Beslutet har väckt debatt eftersom anläggningen i Slite svarar för över hälften av den svenska cementproduktionen.

Regeringen har föreslagit att företaget ska få fortsätta bryta kalk inom det nuvarande tillståndet en tid, men det förslaget får nu alltså nej av lagrådet som är den myndighet som granskar viktiga lagförslag innan riksdagen tar ställning till dem.

Förslaget till lagändringar i miljöbalken strider bland annat mot regeringsformen, en av grundlagarna, enligt Lagrådet.

Kan skada tilltron

Beredningskravet är enligt kriterierna i regeringsformen inte uppfyllt, konstaterar rådet och lyfter särskilt att remissinstanserna i praktiken bara fick några dagar på sig att lämna synpunkter. Det är inte acceptabelt i ett komplicerat ärende.

Lagrådet skjuter in sig på frågan om generalitet, det vill säga att en lag ska gälla allmänt och generellt. Men i det här fallet handlar det enbart om att lösa problemet med att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan.

Lagrådet konstaterar också att regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rättssystemet eftersom det kan ses som en väg att korrigera ett domstolsutslag i ett enskilt fall.

Ministern: Ska analysera

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger att regeringen inte har hunnit mer än att ta emot Lagrådets yttrande. Nu ska ska det analyseras.

– Självklart kommer vi att ta stor hänsyn till Lagrådets synpunkter, säger Bolund till TT.

Han konstaterar att en del av den tunga kritiken från Lagrådet gäller den mycket korta remisstiden.

– Den har ju regeringen på inget sätt valt, den är ju för att Cementa misslyckades med sin ansökan så sent som i juli. Vi har jobbat för högtryck sedan dess, säger Bolund.

TT: Kan det bli så att regeringen blir tvungen att köra över Lagrådet?

– Det kan jag inte kommentera, vi kommer självklart att analysera utlåtandet och sedan får vi återkomma.

TT: Hur prioriterat är det här?

– Det är ett exceptionellt ärende och skälet till att vi har lagt ner så mycket intensivt arbete på det är att vi kan hamna i en mycket svår situation om Cementa inte kan fortsätta sin verksamhet. Det har ju flera analyser visat, säger Bolund.

"Regeringen måste agera"

Byggbranschen vill att regeringen ska köra över lagrådets avstyrkande av den tillfälliga lagen.

– Jag tycker att regeringen måste agera för att få fram den här lagen, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggbranschen har tillsammans med diverse oberoende utredningar visat på de väldigt allvarliga konsekvenser som ett cementstopp skulle få för Sveriges ekonomi.

Ibland måste regeringen kunna motivera att man gör ett undantag i lagstiftningen eftersom det här är så pass allvarligt, enligt Catharina Elmsäter-Svärd.

– Det här är en sådan situation, säger hon.

– Det kan till och med vara värt en prick i KU (Konstitutionsutskottet) för det, fortsätter hon.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen har avvisat en överklagan från Cementa.

Regeringen har för att undvika en akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit ett tillfälligt undantag i miljöbalken, som enligt näringsminister Ibrahim Baylan skulle öppna för ytterligare åtta månaders kalkstensbrytning i Slite efter den 31 oktober.

Den tillfälliga förlängningen skulle bara omfatta sten som geologiskt omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning.

Utrikes

Historisk rymdcharter i omloppsbana

Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida.
Foto: John Raoux/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inte sedan månlandningen 1972 har människan rest så långt från sin hemplanet.
Den första fullskaliga "charterresan" ut i rymden är i omloppsbana runt jorden, där passagerarna ska befinna sig i tre dygn.

Himlen var molnfri, humöret på topp och åskådarna runt Kennedy Space Center i Florida, USA, jublade ikapp med Space X kontrollrum när raketen Falcon 9 klockan 20.03 lokal tid steg mot skyn.

Tre timmar senare kunde rymdföretaget via Twitter meddela att de fyra ombord hade nått 585 kilometer ut i rymden, den höjd deras farkost ska gå i omloppsbana runt jorden på.

Enligt Space X är det längre ut i rymden än någon annan människa varit sedan vintern 1972, då USA:s rymdstyrelse Nasa genomförde sin sista månlandning under Apollo-programmet. Farkostens omloppsbana är längre ut i rymden än både rymdteleskopet Hubble och Internationella rymdstationen (ISS).

Miljardär köpte plats

När Falcon 9 hade kommit nästan halvvägs tackade Jared Isaacman, den 38-årige it-miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att "vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa".

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Upp i världsalltet tog han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är delvis att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat entreprenören Elon Musks företag Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet fungerar projektet även som ett skyltfönster för Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars.

Ute i tre dygn

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till ISS. Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella "turistfinesser". Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och fånga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare satsningar på rymdturism är dels att passagerarna ska vara ute så länge, tre dygn, och så långt bort. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel "civilister", alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram till dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Tidsaxel från start till landning
Tidsaxel från start till landning
Foto: Johan Hallnäs
Så här såg det ut när raketen lyfte mot rymden.
Så här såg det ut när raketen lyfte mot rymden.
Foto: AP/TT

Utrikes

EU-länder i vaccinets världstopp

En man får vaccin mot covid-19 på ett vaccineringscenter vid universitetet i Lissabon. Portugal tillhör världstoppen när det gäller att vaccinera hela sin befolkning, fullt ut.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kritiken var länge hård – men nu är flera EU-länder i världstopp när det gäller att vaccinera mot covid-19.
Och i Bryssel satsas stora pengar för att möta framtidens hälsohot.

Världens vaccinräknare tycks visserligen ha svårt att samsas om vilka siffror som egentligen gäller.

En sak är ändå klar: länder som Portugal och Malta tillhör dem som kommit allra längst när det gäller att vaccinera fullt ut mot covid-19.

Att Malta finns där, med sin lilla yta och bara en halv miljon invånare, är kanske inte så konstigt. Portugal är kanske mer överraskande, med en folkmängd som är ungefär lika stor som Sveriges och en lång historia som ett av Västeuropas fattigaste länder.

Nu har man ändå färdigvaccinerat över 80 procent av hela befolkningen, enligt de olika uppgifter som det amerikanska Johns Hopkins-universitetet och brittiska Our World in Data räknar in.

"Vill få kontroll"

På den amerikanska listan rankas Portugal som trea i världen, efter Malta och Förenade Arabemiraten. På den brittiska hoppar landet förbi de andra två och placeras allra längst upp, med 81,54 procent av befolkningen fullt ut vaccinerad.

Chefen för Portugals vaccineringsinsats bryr sig dock föga om placeringen.

– Jag bryr mig inte om vi är nummer ett, två eller tre. Vad jag vill är att få kontroll på viruset och vaccinera så många som möjligt så att inte viruset har något manöverutrymme, sade Henrique de Gouveia e Melo i helgen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vaccineringschefen var tidigare chef för den portugisiska marinen och fick sitt uppdrag i februari i år, då Portugal hade det värsta smittoläget i hela EU, med en hårt coronapressad sjukvård.

Stolt kommission

När det gäller att vaccinera befolkningen fullt ut tillhör även andra EU-länder, som Spanien, Danmark och Irland, den absoluta världstoppen, tillsammans med exempelvis Qatar, Singapore och Island.

Storbritannien och Israel, som tillhörde de snabbaste i att börja vaccinera, ligger nu längre ner på listan, med runt 65 procent av befolkning fullt ut vaccinerad.

– Det här är en europeisk framgångssaga, ett europeiskt mirakel. Vi har lyckats trots alla domedagsprofeter som försökte övertyga européerna om att vi aldrig skulle klara det, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

Hera ska leda

Tillsammans med en rad kollegor presenterar Schinas på torsdagen EU-kommissionens nya "hälsostruktur" Hera.

Organisationen – som rent formellt inte är någon egen myndighet – får ett dubbelt uppdrag. Hera ska arbeta förberedande för att samordna forskning och medicinutveckling, men också vara den som samlar EU-länderna och leder insatserna när nya pandemier slår till.

– Med Hera inför vi något som hittills har saknats, för att förbereda, men också ringa i alarmklockan, säger Schinas i Bryssel.

EU ska lägga motsvarande 60 miljarder kronor på Hera under de kommande sex åren. Summan växer dessutom till nästan 500 miljarder, om man räknar in andra budgetsatsningar och medlemsländernas egna insatser på området.

Wiktor Nummelin/TT

EU-kommissionären Margaritis Schinas är stolt över hur många som vaccinerats mot covid-19 i EU. Arkivbild.
EU-kommissionären Margaritis Schinas är stolt över hur många som vaccinerats mot covid-19 i EU. Arkivbild.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccineringen mot covid-19

Olika instanser har olika siffror för hur många som egentligen vaccinerats mot covid-19 i olika länder över hela världen.

Johns Hopkins-universitetet i USA toppar sin lista med Malta (på 82,93 procent), följt av Förenade Arabemiraten (80,98), Portugal (80,74), Singapore (78,59) och Qatar (78,33).

Storbritannien-baserade Our World in Data (Owid) listar i stället Portugal främst (81,54 procent) före Malta (81,01), Island (79,27), Förenade Arabemiraten (79,19) och Spanien (76,10).

EU:s smittskyddsenhet (ECDC), som endast listar länder i EU/EES-området, har i sin tur Malta först (på 79,2), före Portugal (75,4), Island (73), Belgien (71,8) och Irland (71,3).

För Sverige redovisar de tre instanserna siffrorna 60,49 (Johns Hopkins), 61,23 (Owid) och 60,2 (ECDC).

Alla siffror gäller fullt vaccinerade av hela befolkningen.

FAKTA

Fakta: Smittspridningen i EU

Så här ser smittspridningen av covid-19 ut i EU just nu, räknat i antal nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna:

Över 300 fall: Slovenien (508), Irland (405), Estland (398), Litauen (395), Grekland (316) och Cypern (315).

Över 200 fall: Bulgarien (283), Österrike (282), Kroatien (265), Lettland (255), Frankrike (241) och Belgien (238).

Över 100 fall: Nederländerna (198), Portugal (194), Tyskland (176), Luxemburg (153), Sverige (147), Spanien (143), Finland (137), Danmark (134), Malta (131), Rumänien (130), Italien (128) och Slovakien (101).

Under 100 fall: Tjeckien (41), Ungern (35) och Polen (15).

För tillfället stiger siffrorna i 13 EU-länder – främst i Östeuropa – och sjunker i 14.

Siffrorna gäller vecka 35 och vecka 36.

Källa: ECDC

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Områden där e-legitimation har haft stor påverkan - betalningar, casino och mer

www.nya-casinon.online

Det kan kännas som en evighet sedan vi såg den något primitiva introduktionen av elektronisk legitimation här i Sverige. Den gick att använda, men dess funktionalitet var ännu begränsad, och inte helt intuitiv.

E-legitimationen idag är mycket lättanvänd och tillgänglig för alla med svenskt personnummer. Det är enkelt att skaffa och har ett ständigt ökande antal användningsområden.

Vanlig e-legitimation, såsom BankID, har helt och hållet förändrat hur vi interagerar med vardagliga uppgifter. Allt från hur vi betalar på nätet eller skickar pengar, spelar på nätcasinon eller verifierar vår identitet på ett bankmöte har underlättats markant och blivit säkrare.

Tjänsten uppdateras med jämna mellanrum, lägger till nya funktioner, förbättrar säkerheten och blir tillgänglig inom nya områden. Det är svårt att visualisera en framtid utan någon form av e-legitimation.

Vardagliga betalningar

BankID har helt klart trängt sig in i vardagen och kan nu användas till mycket. Något som de flesta bör känna till är tjänsten Swish.

Den kan bland annat användas för att skicka pengar till någon, alternativt för att ta emot en summa.

Syftet kan t.ex. vara att låna pengar till en vän, dela på notan eller ge bort pengar som present istället för presentkort och liknande. Det har även gjort det smidigt att betala någon för varor i sammanhanget begagnad försäljning.

Oavsett vad så sker det på några sekunder och nyttjar just BankID för att verifiera användarens identitet. Så länge användaren i fråga utför handlingarna på ett säkert vis och döljer sin kod, så är BankID en mycket säker och trygg tjänst.

Vissa butiker använder sig också av e-legitimation för att låta kunden betala med Swish. Det kan handla om en restaurang eller kiosk/närbutik och är särskilt praktiskt om någon exempelvis glömt sin plånbok hemma.

Nätbaserade casinon

Ett område där e-legitimation har gjort betydande skillnad är online casino. Idag är det lag på att svenska spelaktörer ska erbjuda e-legitimation såsom BankID som metod för spelare att kunna logga in och verifiera sig.

Att registrera sig på ett nätcasino genom att fylla i e-postadress, användarnamn och bestämma lösenord hör alltså till det förflutna. Den långdragna processen har istället ersatts av e-legitimation som sparar otroligt mycket med tid eftersom det enda en spelare behöver uppge vid inloggning är sitt personnummer.

Då det inte skapas ett vanligt konto med eget användarnamn brukar det här spelsättet i folkmun kallas för ”casino utan registrering” (den som i detalj vill ta reda på hur det fungerar kan göra det här).

Det finns också tjänster som i samverkan med BankID har effektiviserat in- och utbetalningar, vilket också bidrar till känslan av att spela utan att skapa ett konto. Sammanfattningsvis har alltså e-legitimation i många avseenden förändrat sättet vi spelar casino på nätet.

Bankärenden och myndigheter

E-legitimation har framgångsrikt integrerats i flera delar i samhället och är för många människor lika självklart att inneha som ett fysiskt ID-kort. Bortsett från att elektronisk legitimation används vid betalningar i vardagen och casinospel på nätet har det också ytterligare användningsområden.

Ett av dessa områden är bankärenden där det med hjälp av e-legitimationen BankID går att logga in, betala räkningar, föra över pengar och en rad andra saker. Det här tillvägagångssättet är betydligt bekvämare än att använda säkerhetsdosa eftersom istället för att knappa in långa koder så verifieras transaktioner snabbt med BankID.

Även myndigheter har moderniserats och det är därför lättare än någonsin att sköta diverse ärenden. Bland myndigheter som har anammat tekniken med e-leg syns Skatteverket, Bolagsverket, CSN, Försäkringskassan m.fl. I framtiden kan fler myndigheter få samma behandling.

Inrikes

Unikt fynd av dinosaurieben i Skåne

Benbiten från vad som tros vara en växtätande dinosaurie. Benet genomgår analys i Lund.
Foto: Joris Dijkstra/TT
Inrikes
Inrikes

När den holländska familjen letade fossil på Åsens fältstation i skånska Näsum råkade de trilla över något unikt. Det handlar om ett 80 miljoner år gammalt skenben från en landlevande dinosaurie, rapporterar Kristianstadsbladet.

Benbiten kommer troligtvis från en växtätande horndinosaurie från gruppen ceratopsier. Troligtvis kommer det lilla benet, några centimeter stort, från en ung individ.

– Just landlevande fossil, lämningar efter det är det mest exklusiva man kan hitta här. Varje pusselbit är värdefull, nu fick vi något vi inte sett tidigare, säger amatörpaleontolog Filip Lindgren som driver Havsdrakarnas hus och Åsens fältstation, till TT.

Benet följde med familjen hem till Nederländerna, men de hörde av sig till fältstationen efteråt. Nu analyseras benbiten i Lund.

Även tidigare har dinosauriefynd gjorts vid fältstationen. Bland annat har tänder hittats, liksom ett par kotor och några fingerben från landlevande dinosaurier.

Anna Karolina Eriksson/TT

Ekonomi

Skador för en halv miljard efter översvämningar

Översvämningarna i Gävle den 18 augusti. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter de kraftiga skyfallen i Gävleborg och Dalarna i somras har över 7 000 skador anmälts till försäkringsbolagen.
Kostnaden uppgår till närmare en halv miljard kronor.

Stora bostadsområden stod under vatten i Gävletrakten och i Dalarna, efter de kraftiga skyfallen i mitten av augusti.

– Vattnet hann inte filtreras eller rinna undan. Det tog vägen till lägsta punkt, många gånger källare i fastigheter, säger Staffan Moberg, jurist och klimatanpassningsexpert på branschorganisationen Svensk försäkring.

Bara i Gävleborg och Dalarnas län anmäldes 7 126 skador på grund av översvämningar i augusti, till en uppskattad kostnad på drygt 471 miljoner kronor, visar siffror som sammanställts av branschorganisationen.

– Det rör sig bara om försäkringskostnaden. Självrisken för översvämningsskador är i regel på 10 000 kronor.

Drabbade villaägare

83 procent av de anmälda skadorna gäller hem och villor. Vattnet låg så pass högt att det rann in över trösklar och ventiler och in i låga fönster. Översvämningarna fick VA-system att haverera, med avloppsvatten som trängde upp ur toaletter och golvbrunnar i källare.

– Det är möblemang och andra tillhörigheter som har skadats. Men också väggar och allt organiskt byggmaterial som utsätts för väta skadas.

Fläktarna går fortfarande varma för att torka ut drabbade källare. Hur mycket slutnotan landar på vet försäkringsbolagen först om ett år.

Dyrare premier

Premien på försäkringarna bestäms utifrån risken att de måste plockas ut – och med snabbare klimatförändringar riskerar det att ske allt oftare.

– En gång är ingen gång. Men blir det här vanligt så kommer premien att höjas väsentligt.

Vi är i regel dåligt förberedda och ligger efter i klimatanpassningen i Sverige, anser Staffan Moberg.

– Om vi ska förebygga och anpassa oss för ett förändrat klimat så måste det påbörjas nu.

Det handlar till exempel om system för att leda bort regnvatten från vägar och tak och infrastruktur för att separera dagvatten från VA-systemet. Men också om nybyggnation vid förtätning, att spara grönytor dit man kan leda vatten.

Mot bakgrund av sommarens översvämningar kräver försäkringsbranschen att regeringen tillsätter en översvämningsutredning. Mindre kommuner har ofta inte samma möjligheter att jobba med de förebyggande frågorna, enligt Staffan Moberg.

– Det behövs någon form av nationella riktlinjer för hur Sverige ska arbeta med klimatanpassning gentemot översvämningar.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Förbered dig inför en översvämning

Förvara inte värdefulla saker och elektriska apparater i källare.

Kontrollera att källarfönster är täta så att inget vatten kan rinna in.

Täta ventiler om det finns sådana i marknivå.

Bygg en tillfällig barriär av sandsäckar.

Täpp igen golvbrunnar och toalettstolar med sandpåsar eller liknande.

Placera bilen på en hög plats.

Stäng av strömmen med huvudströmbrytaren om vatten tränger in i huset.

Pumpa ut inkommande vatten med en länspump.

Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden.

Ha mobiltelefonen fulladdad.

Följ nyhetsrapporteringen i medier.

Stanna kvar på ett högt ställe där du kan bli hämtad av räddningspersonal om du inte kan lämna din plats på grund av översvämningen.

Be en elektriker kontrollera att det är säkert att slå på strömmen om du har haft vatten i bostaden.

Vädra ut fukten genom att öppna fönster och dörrar.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Sport

Matchguide: Slovakien–Sverige

Fotbollsdamerna gör sig redo för sin första tävlingslandskamp sedan OS-silvret.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Vad: VM-kval i fotboll, damer, grupp A.

Var: National Training Centre, Senec.

När: Fredag klockan 17.30.

Tv: TV6/Viaplay.

Förutsättningar: Sverige går in som storfavorit i grupp A, som förutom Slovakien också innehåller Finland, Irland och Georgien. Endast gruppvinnaren går direkt till VM.

Baksmälla: OS-finalen för drygt en månad sedan fick ett smärtsamt slut när lagkapten Caroline Seger hade chansen att skjuta ett historiskt guld till Sverige, men missade. Nu måste fotbollsdamerna skaka av sig besvikelsen direkt.

– Vi vill fortsätta vara absolut bäst i världen. Vi visade det under OS men vi vill fortsätta vara i toppen så att det inte blir en engångsföreteelse, sade Seger häromdagen.

Svenska truppen: Det är mer eller mindre samma spelare nu som under OS. Skillnaden är att ytterligare tre utespelare tillåts i VM-kvalet, och därför tillkommer Linköpings Nilla Fischer, som tackade nej till OS, samt Häckenduon Filippa Curmark och Elin Rubensson. För den sistnämnda är det första uttagningen på två år, efter graviditet och föräldraledighet.

Motståndet: Slovakien är 45:a på världsrankningen. Länderna möttes i det senaste EM-kvalet och då blev det två storsegrar för Sverige: 7–0 hemma och 6–0 borta. Tidigare Bayern München-stjärnan Dominika Skorvánková, numera i franska Montpellier, utsågs till Slovakiens bästa spelare åtta år i rad 2012–2019, men 30-åringen har troligen sina bästa år bakom sig. I fjol gick utmärkelsen i stället till Milanmålvakten Mária Korenciová.

Svenska frågetecken: Hedvig Lindahl stod över måndagens träning i Bratislava efter att ha åkt på en överansträngning i ena knäet i helgens ligamatch med Atlético Madrid. Men svullnaden verkar ha lagt sig. 38-åringen har tränat för fullt de senaste dagarna och lär vakta målet på fredag. En annan osäkerhet gäller Kosovare Asllani, som insjuknade i covid-19 för ett par veckor sedan. Asllani är troligen inte redo för 90 minuter.

Sverige, preliminär elva (4–3–3): Hedvig Lindahl, Atlético Madrid – Hanna Glas, Bayern München, Nathalie Björn, Everton, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Magdalena Eriksson, Chelsea – Caroline Seger, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Manchester City – Sofia Jakobsson, Bayern München, Stina Blackstenius, Häcken, Fridolina Rolfö, Barcelona.

Övriga truppen: Jennifer Falk, Häcken (mv), Zecira Musovic, Chelsea (mv), Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, do, Jonna Andersson, Chelsea, Julia Roddar, Washington Spirit, Filippa Curmark, Häcken, Hanna Bennison, Everton, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Madelen Janogy, Hammarby, Anna Anvegård, Everton, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Slovakiens trupp:

Målvakter: Mária Korenciová, Milan, Patrícia Chládeková, Wacker Innsbruck, Dominika Rezeková, Altenmarkt.

Försvarare: Jana Vojteková, Freiburg, Andrea Horváthová, Czarni Sosnowiec, Patrícia Fischerová, Czarni Sosnowiec, Diana Bartovicová, Slavia Prag, Monika Bytcánková, Slovan Bratislava, Viktória Ceriová, Slovan Bratislava, Kristína Kosíková, Slovan Liberec.

Mittfältare: Lucia Ondrusová, Sparta Prag, Alexandra Bíróová, S:t Pölten, Mária Mikolajová, S:t Pölten, Dominika Skorvánková, Montpellier, Stela Semanová, Slovan Bratislava, Kristína Panáková, Spartak Myjava, Diana Lemesová, Wacker Innsbruck, Ludmila Matavková, Club Brügge.

Anfallare: Martina Surnovská, Slavia Prag, Patrícia Hmírová, Apollon Limassol, Laura Zemberyová, UAB Blazers, Monika Havranová, Wacker Innsbruck.

Förbundskapten: Peter Kopún.

Lasse Mannheimer/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL