Foto: TT/Arkiv

Extremister hade möte i bygdegård

boalt Nordiska motståndsrörelsen, som benämns som ”rasistiskt och antisemitiskt” av Expo, höll ett möte i Boalts bygdegård under nationaldagen.
Enligt bygdeföreningarna ska NMR ha hyrt under falsk flagg med anledning av en ”familjeträff”.
Föreningarna ska nu hålla möte med anledning av uppgifterna om ett nazimöte.

– Bilden ser oroväckande ut. Det känns lite konstigt. Det är inget vi står för och jag ser gärna att de inte hyr in sig på bygdegården.
Patrik Carzborn, ordförande i Boalts Bygdeförening, kommenterar en bild som Norra Skåne skickat, där två förgrundsfigurer i nordiska motståndsrörelsen håller tal i bygdegården på nationaldagen den 6 juni.

Mötet samlade ett 25-tal deltagare, som bland annat lyssnade till tal om hur det politiska och mediala systemet har gjort nationaldagsfirandet till ett mångkulturellt jippo där man firar det svenska folkets rasliga och kulturella undergång.
Referatet finns på nordiska motståndsrörelsen sajt. Lokalen bokades av en kvinna, som beskrev sammankomsten som en familjeträff.
– Det känns oärligt. Då är det bättre att gå rakt på sak, så att vi kan ta ställning till om vi vill hyra ut, säger Patrik Carzborn.
På bygdegården finns även Boalts Bygde & Kulturförening. Det är den föreningen som har uthyrningsansvaret.

– Om de uppgett det verkliga syftet så hade vi inte hyrt ut, säger ordförande Patrick Andersson.
De båda föreningarna har nu beslutat om ett möte i nästa vecka, där man ska diskutera hur man ska agera om en liknande situation uppstår igen.
– Vi ska gå igenom riktlinjerna. Vi kanske ska ta in mer uppgifter om den som hyr, men det är inte det enklaste, säger Patrick Andersson.

Jonathan Leman på stiftelsen Expo säger att det tillhör standard att nordiska motståndsrörelsen bokar under falsk flagg.
– De har demokratisk frihet att mötas men deras ideologi står ofta i strid med lokaluthyrares policy. Det är ett bedrägligt beteende att inte uppge vilka man är.
2016 kartlade Expo 159 identifierade NMR-medlemmar. Den visade att en fjärdedel (26 procent) dömdes eller åtalades för vålds- eller vapenbrott bara under 2015.
Jonathan Leman beskriver NMR som en rörelse med rasistisk och antisemitisk agenda, kopplat till politiskt våld.
– Jag förstår att deras närvaro kan skapa obehag bland allmänheten.

På plats som talare i Boalt var NMR:s ledare Simon Lindberg.
Han säger att han inte känner till hur uthyrningsprocessen gick till.
– Men det är logiskt att inte uppge vilka vi är eftersom det finns risk att vi har att göra med en yttrandefrihetsfientlig person. Det är ett demokratiproblem att vi inte får hyra lokaler.
Han betecknar nordiska notståndsrörelsen som ”nationalsocialistisk”. Rasism och antisemitism är begrepp som alla tolkar olika, säger han.

Hatar du andra etniciteter?
– Absolut inte! Alla ska ha rätt att utvecklas i sin naturliga miljö. Jag är för biologisk mångfald och är därför mot rasblandning.
Han förstår inte nyhetsvärdet och allmänintresset kring att ifrågasätta att NMR hyrde lokalen under falska förespeglingar
– Man borde se till det praktiska. Har något gått sönder, har det inte städats ordentligt?
Den person som tog emot förfrågan säger att det var omöjligt att veta vilken organisation som låg bakom.
– Kvinnan som beställde sa att det var en alkoholfri tillställning med barn. Jag bor i byn men märkte inget konstigt och nycklarna lämnades tillbaka klockan 20.

Senaste nytt omOsby