GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen vill ändra i grundlagen

Inrikes För att stärka transpersoners rättigheter vill regeringen nu bland annat att de ska inkluderas i brottet \"hets mot folkgrupp\".
Publicerad 23 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I en lagrådsremiss från regeringen föreslår man nu att  "könsidentitet eller könsuttryck" läggs till i bestämmelserna rörande hatbrott, rapporterar Ekot. Detta för att komma åt och skydda specifikt transpersoner, det vill säga personer som inte identifierar sig med det kön de föddes med.

Transpersoner har länge varit en utsatt grupp i samhället, menar justitieminister Morgan Johansson.

Regeringen föreslår också att ordet "ras" plockas bort ur viss lagstiftning och ersätts med "föreställningen om ras".

Eftersom det handlar om grundlagsändringar kan en ny lagstiftning börja gälla först efter nästa val, och regeringen förslår 1 januari 2019 .

Jenny Strindlöv
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.