GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensk häktad för tiggeri i Danmark

Nyheter En 49-årig svensk medborgare blev den förste som greps efter att Danmark skärpt sin tiggerilag.
Publicerad 26 juni 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT/Arkiv
Foto: TT/Arkiv

Mannen häktades under söndagen och riskerar nu fängelse.

Det var på lördagen som den 49-årige svenske mannen greps. Han satt utanför en livsmedelsbutik i Bagsvæerd, en förort till Köpenhamn, med en pappmugg och bad om pengar.

Enligt den nya lagskärpningen kan den som ber om pengar få fängelse omedelbart, utan att varnas.

49-åringen riskerar nu fängelse i 14 dagar. Mannens försvarsadvokat har överklagat häktningen och svensken nekar till brott.

Den skärpta tiggerilagen som nu införts i Danmark, innebär bland annat att tiggeri på vissa offentliga platser, ett köpcentra eller en gågata, kan betraktas som en försvårande omständighet.

– Vi ser utlänningar som reser hit och slår läger på våra gator. Tigger aggressivt och gör att vi känner oss otrygga. Det får vi inte acceptera, för staden ska vara en trygg plats för alla, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen till danska nyhetsbyrån Ritzau när lagen skulle röstas igenom, rapporterar Expressen.

SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.