1
Erik Stjerndahl har hängt med i 19 år och gillar utvecklingen.
Torsten Raihle med kompisen Sven Ericsson är nöjd med mässan, men vill se mer av normalstora maskiner.
Besökare i alla åldrar strömmar in till den populära mässan.
Mässan är ett utmärkt tillfälle för att träffa bekanta, skaffa nya vänner och att göra affärer.
Guidade turer arrangeras under Fältdagarna för olika grupper, oftast av utställarna själva.
Olika grödor visas upp.
8
Besökarna kan åka på guidad tur på flak med bänk när benen och fötterna börjar bli trötta.
Traktorer finns överallt.
11
I höbalarna görs det affärer.

Jordbearbetning under lupp i år

Borgeby Borgby Fältdagar går i år in på den 19 året och från att traditionellt endast ha varit två dagar så finns det allvarliga planer på att förlänga den populära lantbruksmässan med ytterligare en dag.

Intresset för lantbruksmässan ökar varje år. Nu tillhör den en av Sveriges största mässor och den största anledningen är att den arrangeras utomhus. Till skillnad från Lantbruksmässan på Elmia så placeras maskinerna och samtliga fordon här i sitt rätta element och det bjuds på uppvisningar av bland annat vallmaskiner och sprutmaskiner.
Till varje uppvisning finns det en neutral rådgivare på plats för att berätta mer om maskinernas styrkor och svagheter för potentiella kunder.

Inte alla har varit med från start, men de som har varit med ser resultat:
– Utvecklingen för Fältdagarna har verkligen gått rakt uppåt hela tiden både när det gäller våra utställare och besökare. Förra året hade vi 22 000 besökare totalt och i år förväntar vi oss lika mycket eller mer. Vi tror att det som lockar besökarna hit är att vi varje år försöker att förbättra Fältdagarna. När vi startade tänkte vi lokalt, men nu är det en bred mässa. Vi går exempelvis ut och annonserar i bland annat Tyskland, säger Erik Stjerndahl HIR Skåne.

I folkvimlet hörs det både tyska och finska och förstås lite danska då och då.
– Besökarna kommer i bussar från hela norden och de baltiska länderna för att uppleva mässan och det får man ändå säga är ett gott betyg, säger Erik Stjerndahl. Han sticker inte under stolen med att det är mycket förberedelser som är viktigt.
– Det är verkligen jättemycket jobb bakom Fältdagarna och redan dagen efter att vi avslutat dem är det dags för att börja planera för nästa års Fältdagar, säger Erik Stjerndahl.
Han har själv varit med sedan starten och har därmed sett både hur lantbruket har förändrats med tiden och hur branschen har utvecklats i sig.

Lantbruksmässan har växt inte bara i vad den erbjuder utan även i yta. På det 60 hektar stora området så kan man utöver olika utställare, maskiner och uppvisningar även gå och lyssna till olika seminarium.
– Det här är en renodlad lantbruksmässa som vänder sig till rena yrkesmän och därför så har vi varken gräddbullar eller hoppborgar på området. Det här ska enbart handla om lantbruk och trädgård och det ska absolut inte bli en vanlig konsumentmässa, utan vara en ren proffsmässa. Jag tror att det är nyckeln till vår framgång. Vi vill verkligen visa att vi är stolta över svenskt lantbruk för resten av världen och det lyckas vi med varje år, säger Erik Stjerndahl.
Ett omtyckt inslag är panelsamtalen. Först ut är klimatsmartlantbruk och på torsdagen är temat antibiotika. Det arrangeras i samarbete med Länsförsäkringar Skåne.
– Vi har valt ut ämnen som är högst aktuella för lantbrukare och som behöver belysas, säger Christina Persson.

Ett lika populärt mål på Fältdagarna är den omtalade Gropen. Hit är det bokstavligen kö för samtliga visningar och besökarna samlas med öppen mun för studera hur det ser ut i jorden under bland annat sockerbetor. En möjlighet som är ovanlig.
– Det är tre års planering för att få fram Gropen. Den ena sidan är packad och den andra är inte packad. Vi har sått olika grödor som också är de vanligaste. Syftet är att uppmuntra lantbrukarna att ta tempen på sin egen jord och då och då ge sig in och gräva sig ner en bit i sin egen jord. Det är viktigt att bara ibland gräva lite djupare och att blanda exempelvis lite sand och jord så kanske det växer ännu bättre, säger Erik Stjerndahl. Jorden hämmas nämligen om det inte står rätt till och med små medel så kan man få det att växa igen. Responsen från besökarna när det gäller gropen är också väldigt positiv.
– Gropen är verkligen kanon och den inspirerar. Själv är jag mycket nöjd med mässan, men jag efterfrågar några mindre maskiner. Alla har ju varken behov av eller använder maskiner som väger flera ton, säger Torsten Raihle som nu är en pensionerad lantbrukare.

Lantbruk är i många fall en verksamhet som drivs av hela familjen. Det är alltså inte konstigt att barnen redan i tidig ålder får hänga med på Fältdagarna, eftersom sonen eller dottern oftast tar vid när de har ålder inne.

Nästa år blir det jubileum och det ska förstås firas, men hur är hemligt.