GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Farlig extremism ska komma att avslöjas

HÄSSLEHOLM Löfte från muslimska företrädare i Hässleholm
Hässleholm • Publicerad 29 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Mötet som hölls under onsdagen var föranlett av den kritik som har riktats mot församlingen Ljusets moské, eller som de egentligen heter, Ljusets bönesal, i Hässleholm.

Medieuppgifter har gjort gällande att det förekommit hatpropaganda med våldsextrema islamistiska inslag på församlingens Facebooksida och att församlingen har haft besök av förespråkare för våldsbejakande extremism.

Något som församlingens företrädare i dag tar helt avstånd ifrån, även om ingen fick en direkt fråga om just detta från någon av politikerna.

Pär Palmgren och de övriga som medverkade under pressinformationen, oppositionsrådet Lena Wallentheim (S), Robin Gustavsson (KD), Hans-Göran Hansson, (MP), kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt och kommunpolis Rolf Paimensalo, poängterar att mötet inte handlade om att ställa någon till svars och vara någon slags domstol med medieuppgifter som grund.

– Vi ville veta deras inställning och hur verksamheten fungerar och det fick vi svar på. Det här handlar om att bygga upp ett långsiktigt förtroende, säger Robin Gustavsson.

Under torsdagsmorgonens presskonferens informerade politikerna om vad som kommit fram under mötet.

De slog fast att församlingens representanter tog helt och fullt avstånd från den våldsbejakande extremismen, men om de också tog avstånd och gjorde någon slags avbön för eventuella inlägg på Facebook blev alltså inte riktigt klarlagt.

– Någon hade tryckt på gillaknappen under ett inlägg bland 24 miljoner andra. Det är vad vi vet. Och det var ju dumt, tycker vi och tydligen också de själva, säger Pär Palmgren, (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Kritiken mot församlingen, som har väckt stor uppmärksamhet, fick nu det goda med sig att kontakt har upprättats mellan företrädare från församlingen, politiker, myndigheter och polis, slog Lena Wallentheim fast.

– Ett arbete som vi måste fortsätta med. Det här är bara första steget. Det förebyggande arbetet är det viktigaste. När det smäller är det för sent.

– När det gäller extrema människor finns det klickar av sådana i nästan alla sammanhang, föreningar, mc-gäng och andra kretsar, säger Rolf Paimensalo.

– Vi kan inte få alla människor i mål, men det gäller att förebygga. För mig som polis är det bra att skapa personlig kontakt och visa vilka vi är: en icke korrumperad poliskår.

Maja Ögren Andersson

2 bilder
...och hälsades hjärtligt välkomna av företrädare för församlingen.
Foto: Maja Ögren Andersson
Politikerna besökta Ljusets bönesal....
...och hälsades hjärtligt välkomna av företrädare för församlingen.
Foto: Maja Ögren Andersson
Politikerna besökta Ljusets bönesal....
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.