(L) vill ha mindfulness på vårdcentraler

SKÅNE I Skåne lider mer än var sjätte invånare av nedsatt psykiskt välbefinnande. Gilbert Tribo (L), oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, tror sig ha lösningen på problemet. I torsdags lämnade han nämligen in ett förslag till regionfullmäktige om att införa mindfulness på Skånes vårdcentraler.

Mindfulness är en typ av introspektiv avslappningsövning som handlar om att lära patienter att möta besvärliga tankar och känslor. Jan Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet, har lett en forskningsstudie som visar att gruppbehandling med mindfulness är lika effektiv som individuell behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT).

– Vi måste göra betydligt mer för att minska det psykiska lidandet bland befolkningen. Mindfulness är en förhållandevis billig behandlingsmetod som kan ge väldigt goda resultat, säger Gilbert Tribo i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen kostar sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa i Sverige cirka 70 miljarder kronor om året, vilket kan översättas till 910 miljoner kronor per år i Skåne.

– KBT och andra befintliga behandlingar ska naturligtvis vara kvar för dem som föredrar dessa. Men mindfulness är ett bra och effektivt komplement som erbjuds på andra håll i landet med goda resultat, Gilbert Tribo i ett pressmeddelande.

Anders Åkesson (mp), regionråd i Region Skåne, ställer sig positiv till förslaget.

– Vi välkomnar idén att använda sig av mindfulness som en del av arbetet med nedsatt psykiskt välbefinnande. Vi har haft det på agendan i styrelsen. Men jag är osäker på hur upplägget bör se ut, säger han.

Dagens fråga

Anser du att fackföreningarna spelat ut sin roll?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×