GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Högsäsong för slåtter

Osby Slår gräs för att kunna bevara ängens mångfald.
Osby • Publicerad 23 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Vinden susar rofyllt i träden och solen är stundtals på sitt bästa humör ute i skogen i Björkhult.

Vid gården Möllehem, som varit i Örkeneds hembygdsföreningens ägo sedan 1980-talet, gör sig ett halvt dussin liemän sig redo för att ta sig ann den intilliggande slåtterängen.

– Man får ”hydda” till den, säger medlemmen Tommy Gustafsson och syftar på att han hjälp av ett så kallat bryne slipar till sin lie.

Processen sker i tre steg, förklarar hembygdsföreningens ordförande Bertil Nilsson: först slipa, sen bryna och sedan använda strykspån för att hålla eggen skarp.

– Det är stålet man vill komma åt, säger Bertil Nilsson.

Han förklarar varför man ägnar sig åt slåtter.

– För att bevara ängens mångfald, blommorna. De ska slås av eller som man säger ”höstas”. De ska inte slås med trimmer, då slår man sönder rötterna.

I över 20 år tror han att föreningen anordnat Slåtterdag som sker en gång om året.

Efter att gräset slagits av ska det bres ut i omgångar med räfsor för att därefter torka och fröa av sig. Sedan blir det till djurfoder.

– Nu höstar man så tidigt, runt maj, för att bevara så mycket energi som möjligt i gräset.

– Idag tänker man mer ekonomiskt förr tänkte man mer på mängd, menar Helén Johanesson som räfsade på.

Sven Thuresson äger en lie som vittnar om decennier av hårt arbete.

– Den har använts så mycket att den blivit helt blank, säger han och visar upp handtaget.

Lön för mödan fick deltagarna sedan i form av grönsakssoppa som bland andra Anna-Greta Persson stod bakom – ett stående inslag.

bild 1/4
Hårt arbete belönades med soppa som bland andra Anna-Greta Persson stod bakom.
– Den är säkert från slutet av 1800-talet, säger Sven Thuresson om sin lie. Idag kommer många liar från Österrike berättar hembygdsföreningens ordförande, Bertil Nilsson.  Foto: Axel Hilleskog
Möllehems gård testamenterades till hembygdsföreningen 1982.
Helén Johanesson hjälpte till att räfsa ihop gräset som sedan ska få torka.
Hårt arbete belönades med soppa som bland andra Anna-Greta Persson stod bakom.
– Den är säkert från slutet av 1800-talet, säger Sven Thuresson om sin lie. Idag kommer många liar från Österrike berättar hembygdsföreningens ordförande, Bertil Nilsson.  Foto: Axel Hilleskog
Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.