Överbefälhavare Micael Bydén, SÄPO-chefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S) och Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, höll under måndagen en pressträff på Rosenbad med anledning av Transportstyrelsens IT-affär. Foto: Stina Stjernkvist / TT

”Sverige och svenskarna utsatta för risker”

Inrikes – Det som har skett är ett haveri, det är synnerligen allvarligt. Det har utsatt Sverige och svenska medborgare för risker, sa statsminister Stefan Löfven under måndagseftermiddagen på en extrainsatt presskonferens angående it-skandalen på Transportstyrelsen.
Regeringen kommer nu att tillsätta en granskning av förloppet.

Skandalen har sin upprinnelse i att Transportstyrelsen år 2015 outsourcade sin it-leverantör till IBM, vars östeuropeiska underleverantörer inte säkerhetsprövats. Därmed har en mängd hemlig, svensk information varit helt öppen för tekniker i till exempel Serbien och Tjeckien.

Sådant som funnits tillgängligt för de östeuropeiska tekniker som inte säkerhetskontrollerats är till exempel hela svenska körkortsregistret, inklusive bilder, hemadresser till aktiva stridspiloter, register över militära fordon, broar, hamnar och vägar. Dessutom kan hemliga agenters identiteter ha röjts, det vill säga personer som jobbar för svenska polisen, försvarsmakten eller Säpo.

Innan skadan var skedd uppmanade Säpo Transportstyrelsens att stoppa outsourcingen av databasen till IBM, men trots det fortskred affären.
Sedan dess har Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren sparkats och delgivits misstanke för brott, men för media och allmänheten har det inte varit känt varför.

I början av juli avslöjade DN att Ågren erkänt brott angående datahanteringen, och sedan dess har det varit snabba turer kring skandalens omfattning och om vem som visste vad när.
Det framkom till exempel att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg känt till lagbrotten utan att vidta några åtgärder. Han fick sedermera sparken.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska ha känt till läckan sedan mars 2016.

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig för första gången om skandalen på söndagen, och kallade då det som skett på Transportsyrelsen för ett haveri.
På en särskilt insatt presskonferens under måndagen meddelade Löfven att han själv inte känt till läckan förrän i januari i år.
– Jag hade gärna haft den informationen tidigare, sa statsministern.
Stefan Löfven säger sig dock ha fortsatt förtroende för sina ministrar.

Försvarmaktens överbefälhavare Micael Bydén sa under samma presskonferens att Försvarsmakten arbete inte påverkats nämnvärt, även om man ser allvarligt på händelsen.

Regeringen kommer nu att tillsätta en granskning av skandalen.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...