Flygplanen till höger är Grumman Avengers, samma typ av flygplan som försvann i Bermudatriangeln i december 1945. Foto. Public Domain/Wikimedia

Bermudatriangelns hemlighet avslöjad

Från veritabla spökhistorier till högst verkliga försvinnanden.
I decennier har Bermudatriangeln fångat människors fantasi och satt skräck i sjömän. Men vad är verkligheten bakom berättelserna?

Den 5 december 1945 var fem stycken torpedbomb-flygplan av typen Grumman TBM Avenger, kollektivt benämnda Flight 19, ute på övning i det mytomspunna området mellan Florida, Bermudas och Costa Rica. Inget av flygplanen skulle komma tillbaka till sin hemmabas i Ft Lauderdale, Florida. 14 flygare var försvunna med sina maskiner.

När en Martin PBM Mariner-flygbåt med 13 besättningsmän ombort, som skickats ut för att söka efter Flight 19, försvann även de stod det klart att Bermudatriangeln krävt ännu ett offer. För Flight 19 var långt ifrån det enda mystiska försvinnandet.

Vissa förefaller rent mytiska, som när fartyget Ellen Austin 1881 ska ha funnit ett övergivet skepp flytande i området, satt en ny besättning på det – en besättning som sedan skulle försvinna, precis som skeppets ursprungliga manskap. Andra händelser har, likt Flight 19, definitivt ägt rum som när två av det amerikanska flygvapnets tankningsflygplan av typen KC-135 Stratotanker krockade i augusti 1963.

Hur som helst så har mytiska och verkliga försvinnanden av fartyg, flygplan och deras besättningar spunnits till en fantasieggande väv av konspirationsteorier, mysterier och pseudovetenskap.
Ska man tro myterna så har triangeln krävt 1 000 människors liv under de senaste 100 åren och svalt 20 flygplan och 50 fartyg.
Men vad ligger bakom försvinnandena egentligen? Är det utomjordingar, något övernaturligt eller ett tidigare okänt naturfenomen?

Förklaringar har spridits om allt från en amerikansk forskningsstation under vattnet som testar vapen och forskar kring alienteknologi till att det skulle röra sig om själarna av afrikanska slavar som kastats över bord på vägen mot USA.

Enligt den australiensiske vetenskapskommunikatören Dr Karl Kruszelnicki är den verkliga förklaringen långt ifrån så fantasifull.
Till den australiensiska nyhetssajten news.com.au säger han att det, procentuellt sett, inte försvinner fler farkoster i Bermudatriangeln än i andra delar av världen men att det är en ett väldigt tättrafikerat område.

– Enligt [fartygsregistret] Lloyds of London och USA:s kustbevakning är antalet flygplan som försvunnit i Bermuda-triangeln detsamma som i alla delar av världen, säger han.
– Det är nära ekvatorn, nära en rik del av världen – Amerika – därför finns det mycket trafik där.

Inte heller Flight 19:s försvinnande är särskilt oförklarligt, menar Kruszelnicki.

Vädret var svårt, med 15 meter höga vågor. Av de försvunna besättningsmännen var en erfaren, de andra oerfarna. Han hävdar att gruppen ledare vid tillfället var bakfull, hade dykt upp till flygningen utan klocka och dessutom hade en historia av att flyga vilse.

Och:
– Flygplanet som skulle undsätta dem sågs explodera. Det försvann inte alls spårlöst.