Annons

”Vatten är viktigt för mig på många sätt”

Hässleholm I en månads tid har bilderna på fotografen Jörgen Johanssons fötter visats och många har varit på Hovdala slott för att se dem och bläddra i hans bok med samma tema och många fler bilder.
Hässleholm • Publicerad 25 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

HÄSSLEHOLM

På vernissagen var det så mycket folk att man var orolig för att golvet inte skulle hålla.

Annons

I en månads tid har bilderna på fotografen Jörgen Johanssons fötter visats och många har varit på Hovdala slott för att se dem och bläddra i hans bok med samma tema och många fler bilder.

I Hovdala pågår just nu en tankeväckande och bitvis vacker fotoutställning på temat Med fötterna på jorden.

Fötterna som visas tillhör fotojournalisten Jörgen Johansson och förekommer i alla möjliga tänkbara miljöer.

Här skildras allt från naturens växlingar till heta nyhetshändelser. Fotografierna visas i en av Hovadala slotts byggnader.

I ett vackert rum, direkt under takbjälkarna med ett strilande dagsljus från ljusintagen i ena kortsidan av lokalen.

Inför utställningen hade han cirka 1200 bilder att välja mellan. Det slutade med 96 stora fotografier som nu visas på väggar och golv.

– Från början pratade vi om 40 bilder, sedan 80 och så landade det i detta. idén till att ha en del av bilderna på golvet väcktes när vi höll på med att sätta upp utställningen. Jag har själv aldrig tidigare sett fotografier visas på det här sättet. Här kan den som kommer och tittar gå direkt på bilderna, med eller utan strumpor och skor.

Att hitta ett fungerande och enhetligt tema var svårt berättar Jörgen eftersom det var så många olika sorters bilder att välja mellan, men när han väl var på plats i lokalen så gav det sig självt. Bilderna är uppdelade i olika kategorier som till exempel ljus, vinter, vatten, dokumentärt och nyhetshändelser.

– Allt finns här och hör ihop på något konstigt sätt.

Att det är just vatten på flera bilderna är ingen tillfällighet. Dels lades grunden för utställningen med den första bilden som togs för Norra Skånes räkning på algblomningen i Finjasjön. Idén föddes av fotografiet där fotografens fötter kom med av misstag. Den bilden finns givetvis också med på utställningen.

Annons

– Vatten är viktigt för mig på många sätt. Det finns tillfällen jag fått bromsa mig själv från att gå ned till sjön och fotografera mina fötter eftersom det är en så vacker och tacksam miljö. Dessutom bor jag ju inte så långt från vattnet heller. Jag har nära till Finjasjön.

Temat vatten återspeglas också i de närmare 300 bilderna som formar en jättevåg på ena väggen i lokalen. Bredvid vågen rullar vännen och kollegan Lars Darebergs film där besökaren kan höra Jörgen Johanssons berätta om sitt arbete.

En av bilderna sticker ut lite extra på grund av sin storlek. Det är John Lennons minnesmärke i Central Park, New York.

– Det var det svåraste, att välja ut vilken bild som skulle vara den största på utställningen. Jag gick igenom flera alternativ, men när denna dök upp så kändes det självklart. De flesta vet var den är tagen och vad den visar. Andra känner igen låten och om inte annat så vet de flesta vad Imagine betyder.

Den som vill veta mer om Jörgen Johanssons fotografier och inte tycker att bilderna som visas i Hovdala räcker till så finns också boken med samma titel som utställningen.

I den skriver även 24 personer som på ett och annat sätt dykt upp och lämnat avtryck i hans liv.

Utställningen visas fram till 1 oktober och utställaren själv hoppas att besökarna ska tycka att den är intressant samt upptäcka att den rymmer både humor och allvar.

– Jag hoppas man förstår att utställningen egentligen inte handlar om mina fötter utan om den värld vi lever i.

bild 1/8
Med fötterna på jordenJörgen JohanssonUtställningen på Hovdala slott17/6-1/10 2017Fotograf: Pia Lobell
På utställningen Med fötterna på jorden finns bilderna inte bara att se på väggarna utan på golvet också. Fotiografen Jörgen Johansson uppmuntrar en barfotavandring på dem.
8FOTO: Pia Lobell
Jörgen Johansson i samband med utställningen Fötterna på jorden.
Foto: Pia Lobell
Vatten är viktigt tema för Jörgen. Här en fjäder som stilla flyter på Finjasjön. foto: jörgen johansson
Vatten i rörelse. foto: jörgen johansson
Med bara fötter i iskall snö stod han och inväntade isblockets färd i vattnet.
Ett par övergivna skor vid flyktinglägret i Grekland. 
foto: jörgen johansson
Med fötterna på jordenJörgen JohanssonUtställningen på Hovdala slott17/6-1/10 2017Fotograf: Pia Lobell
På utställningen Med fötterna på jorden finns bilderna inte bara att se på väggarna utan på golvet också. Fotiografen Jörgen Johansson uppmuntrar en barfotavandring på dem.
8FOTO: Pia Lobell
Pia LobellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons