Huruvida försvarsminister Peter Hultqvist (S)kommer behöva avgå eller ej återstår att se i september. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Alliansen: Misstroendet mot Hultqvist kvarstår

Nyheter Stefan Löfven lät två av tre ministrar gå, men Alliansen var inte nöjd.
– Begäran om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist kvarstår.
Strax därpå vittnade källor om att Alliansen desperat försöker hitta en väg ut.

Torsdagsförmiddagen inleddes med att en sammanbiten statsminister deklarerade att både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson avgår, medan Peter Hultqvist blir kvar på sin plats som försvarsminister .
Redan samma eftermiddag skrev samtliga partiledare i Alliansens under ett pressmeddelande med ett tydligt budskap:

Peter Hultqvist ska bort.

”Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen. Dessa sakförhållanden har inte förändrats.”
– Det här är det värsta vi har varit utsatta för säkerhetsmässigt på decennier och för det kräver vi ansvar, säger Anna Kinberg Batra (M) till SVT.

Då det nu rör sig om misstroendeförklaring mot en istället för tre ministrar har Alliansen beslutat att låta saken vara tills riksdagen öppnar igen i september. Något extrainkallat riksdagsmöte är alltså inte längre aktuellt ”om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning.”

Men att partiledarna i Alliansen verkar överens om att misstroendeförklara Hultqvist är inte en garanti för att så kommer ske. Källor i Alliansens riksdagsgrupp vittnar om en splittring i frågan.
– Det är många hos oss som tycker att det är fel med misstroende mot Hultqvist, men andra partier har tycket annat, säger en källa i Liberalernas riksdagsgrupp, enligt Svenska Dagbladet.

Enligt flera medier uppger olika källor att Alliansen nu desperat försöker hitta ett sätt att dra sig ur misstroendeförklaringen.
– Man kanske inte ska vara helt säker på att frågan om misstroende kommer att väckas i riksdagen, säger en källa med central insyn i Centerpartiet, enligt Dagens Industri.

Mikael Odenberg (M), tidigare moderat försvarsminister, tror att Alliansen ”rycktes med i sin egen upphetsning” när de valde att rikta eggen mot Hultqvist, och kallar beskedet för ”oklokt”.
– Jag tycker det var ett dåligt beslut. Misstroendeförklöaringen mot Peter Hultqvist var redan från början illa underbyggd och att fortsätta driva det när man fått bort två ministrar ur regeringen kommer bara skapa ett intryck av grälsjukhet, säger han till SVT.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...