Christer Karlsson. Foto: Joakim Berndes

”Folk måste direkt ut ur kriminalitet”

Hässleholm Christer Karlsson är förbundsordförande och grundare av KRIS (Kriminellas revansch i samhället). Han har över 20 års erfarenhet av att hjälpa människor ut ur kriminalitet.

– Det är guld att se när människor tar sig ur kriminalitet eller hoppar av ett gäng. De inser att de duger som de är, även om de har tatueringar i ansiktet, säger Christer Karlsson men menar att vägen dit inte är helt lätt.
Om man har ett missbruk måste det behandlas, oavsett vad för typ av missbruk det handlar om, enligt Christer Karlsson. Socialförvaltningen måste vara till stor hjälp, men KRIS-grundaren upplever att allt fler kommuner har blivit mer restriktiva på senare år.
Det är också viktigt att ens anhöriga är lyhörda. Efter en behandling på en annan ort kan man vara förändrad. Då är det viktigt att ens nära och kära inte förväntar sig att man fortfarande ska vara ”samma gamla buse” eftersom detta kan bidra till återfall i brott.
– Det är svårt att lämna kriminaliteten eftersom ett vanligt liv är okänt. Det gäller att inte ha för höga krav på sig och att ha goda förebilder, säger Christer Karlsson.
Men det finns en sak som är viktigt att komma ihåg om man vill lämna det kriminella livet. I grund och botten handlar det om det faktiska viljan.
– Om man faktiskt vill förändra sitt liv, det är då det finns en stor möjlighet till det, säger han.

Hur vanligt är det att man vill göra rätt för sig men känner att man hela tiden förstör för sig själv?
– Det är väldigt vanligt med dålig självkänsla och att känna att man inte är värd något. Samtidigt är det vanligt att man skyller på andra. Så det är fantastiskt att man ser sig själv som ansvarig. Då kan man ju åtgärda problemen.

Christer Karlsson anser att svenska kommuner har ett stort ansvar för att hjälpa människor att ta sig ur kriminalitet, men att anvaret inte alltid efterlevs. Ibland erbjuds fel behandling och utredningar tar för lång tid.
– Det måste ske blixtsnabbt. Folk måste direkt ut ur kriminalitet.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×