En av drivkrafterna för Zakarias Tallroth har varit att visa tvivlarna att han fortfarande hör hemma på den internationella scenen efter de två axeloperationerna. Foto: TT

Tallroth: ”Jobbet är gjort”

Ett års hårt slit är (nästan) över. Vägen har haft sina slukhål med ett krånglande knä som ledde till en trilskande vad och följdes av en käke ur läge och ofrivillig fasta.
Men nu är Zakarias Tallroth redo för VM.
– Jobbet är gjort. Jag kan inte göra mer utan nu handlar det bara om att hålla sig skadefri och samla energi.

Den 22 augusti avgörs 71-kilosklassen i grekisk-romersk brottning. Zakarias Tallroth är inne på sluttampen av gristräningen.
– Den här veckan ska jag bara överleva. Sedan blir det ganska behagligt faktiskt, säger Zakarias Tallroth.

När han bestämde sig för att ta sats mot VM i Paris fanns det ett incitament som saknats vid tidigare mästerskap.
– Efter OS-kvalen och OS i Rio så valde alla de andra att sluta. Jag bestämde mig först och främst för att ett så stort nederlag inte skulle få vara det sista jag gjorde på mattan. En annan anledning var att lyckas komma tillbaka efter ett misslyckande. När jag sen opererades två gånger under hösten fick jag höra att många trodde att jag inte skulle lyckas komma tillbaka, berättar Tallroth.
Snacket om att ”släppa fram nytt folk” nådde också Zakarias öron.
– Så jag har haft en extra drivkraft att visa både för mig själv och alla andra att jag kunde komma tillbaka. När man ville se mig utmanas av andra svenskar så välkomnade jag konkurrensen men jag har hela tiden haft inställningen att om någon ska peta mig får de minsann komma upp på internationell toppnivå om det ska gå.

Han är veteran i en trupp utan internationell mästerskapsrutin.
– Jag tror att alla utom jag gör VM-debut och jag har en lite annan roll än tidigare. Vi har bra harmoni i gruppen och den nya generationen kommer in med ett helt annat självförtroende än man själv hade. De är inte rädda för någon och ser inga hinder. Jag tror att det är positivt.
Knät, vaden och käken som sparrades ur läge på lägret i Litauen när en polsk skalle träffade den svenska hakspetsen har varit tre störningsmoment.
– Ingen optimal uppladdning. Det blir lite som en halvond cirkel men det är ingen katastrof och nu hoppas jag att de sista fyra veckorna ska bli positiva, säger Tallroth.
Fysiskt känner han sig i lika bra form som för två år sedan när han krigade sig till VM-bronset i Las Vegas. Han tror inte att avbrotten i träningen ska betyda något eftersom de kommit så vältajmat som avbrott kan göra i en elitidrottares träningsstinna vardag. I slutet av läger eller när han ändå skulle vila.

Frågetecknen finns möjligen för brottningen.
– Sex matcher i kroppen sedan 2016 är lite lite egentligen. Men det får bära eller brista. Det känns som att det ska bli kul i alla fall – det är nog det allra viktigaste.
Målsättningen är att ta en ny VM-medalj.
– Jag siktar på medalj. Formen är lite för oviss för att jag ska våga säga att jag ska vinna.

×