Annons

Hovrättens dom för mord står fast

Det blir fyra års sluten ungdomsvård för den 18-åring som dödade en hemlös man förra året. Högsta domstolen kommer inte att ta upp hans ärende.
Hässleholm • Publicerad 28 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Mannen friades först i tingsrätten, men fälldes sedan i hovrätten. Mordet inträffade i augusti 2016 på resecentrum på Järnvägsgatan. 18-åringen nekar till mordet och hävdar att han inte befann sig på resecentrum vid den aktuella tidpunkten utan på en mack 500 meter därifrån.

Tingsrättens frikännande byggde på att ett vittne inte var till hundra procent säker på att hon pekade ut rätt person och att ett annat vittne tog tillbaka tidigare uppgifter till polisen om att 18-åringen bland annat sagt att han mördat en ”luffare” på stationen.

Annons

Åklagare Malin Paulsson överklagade till hovrätten, som gjorde samma bedömning som hon - att tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisen och uteslutit viktiga uppgifter som var avgörande för att kunna göra rätt bedömning.

Hovrätten delade åklagarens uppfattning att vittnet som sagt att hon sett 18-åringen på mordplatsen hade högt bevisvärde eftersom hon visste vem mannen var. Hovrätten menade att det inte hade någon betydelse att det andra vittnet tog tillbaka sin uppgifter i hovrätten. Hovrätten menade också att mannen mycket väl hade kunnat ta sig till macken efter att begått mordet.

I och med Högsta domstolens beslut döms 18-åringen för flera andra brott, bland annat grovt olaga hot och rån. I tingsrätten friades han från mordåtalet.

18-åring var 17 år när mordet begicks. Hade han varit vuxen skulle straffet motsvarat 14 års fängelse.

Nina Eggerth
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons