GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En världsstjärna kom på besök

Sport Höjdhopparen Mutaz Essa Barshim är bäst i världen i år. Nu har han en guldmedalj från Hais-spelen.
Sport • Publicerad 31 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det hör inte till vanligheterna att en olympisk medaljör kommer till Hässleholm. Men qatariern Mutaz Essa Barshim gled till publikens stora förtjusning över 2,30 och krossade därmed brodern Muammars gamla arenarekord på 2,21.

– Det är kul att komma ut till en mindre tävling som den här innan VM, säger Barshim som om bara en vecka reser till London – för att vinna.

– Jag går alltid för guld, i varje tävling, säger han med ett brett leende.

Den ende konkurrenten i höjdhoppstävlingen var kompisen och träningskamraten Hamdi Allamine, också han från Qatar. Allamine klarade både 2,05 och 2,10 utan större problem men rev ut sig på 2,15.

Barshim gick in på 2,20. Qatariern har en oefterhärmlig stil och fick med sig publiken direkt när han värmde upp med att saxa över 2,00 med keps på huvudet och träningsoverall på kroppen. I själva tävlingen laddade han upp inför varje hopp med ett vrål och klappade sedan igång Göingevallen.

Första hoppet på 2,20 rev Mutaz Essa Barshim men sedan kom han igång. På andra försöket tog han sig över och 2,25 avverkades direkt. Arenarekordet var slaget. På 2,30 tog det två försök men till vilt jubel från en trollbunden publik klarade han det också. Det kan vara värt att komma ihåg att 2,30 är vad man måste hoppa för att över huvud taget få kvala in till VM och Barshim klarade det på ett småregnigt Göingevallen.

Tyvärr tog det stopp på 2,33 men det var inte långt ifrån att qatariern klarade det med. Mellan varje hopp gick han fram till tränaren Stanislaw Szczyrba (som tidigare har tränat bland annat Linus Thörnblad) men Barshim skötte analysen i stort sett på egen hand.

– Jag vet, jag var för snabb (i ansatsen), sade han till Szcyrba efter första försöket på 2,33.

– Nu var jag för långsam, sade han efter andra.

Men det finns en självklar fråga vi inte har rett ut.

Varför kom du till just Hässleholm?

– My coach. Vi har ett träningsläger i Malmö, säger Mutaz Essa Barshim med ett skratt.

bild 1/5
Hamdi Allamine. Foto: Jörgen Johansson
Det gick ett sus genom publiken när Mutaz Essa Barshim på uppvärmningen saxade över två meter iklädd keps. Hamdi Allamine ser på. Foto: Jörgen Johansson
Mellan hoppen pratar Mutaz Essa Barshim med sin tränare, svenskpolske Stanislaw Szczyrba. Foto: Jörgen Johansson
Stanislaw Szczyrba. Foto: Jörgen Johansson
Mutaz Essa Barshim (i keps) gör sig redo. I förgrunden syns medtävlaren Hamdi Allamine. Foto: Jörgen Johansson
Hamdi Allamine. Foto: Jörgen Johansson
Det gick ett sus genom publiken när Mutaz Essa Barshim på uppvärmningen saxade över två meter iklädd keps. Hamdi Allamine ser på. Foto: Jörgen Johansson
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.