Sabrije Salihu och Siri Nordström jobbar vid linjen med glasstrutarna. FOTO: CLAES HALL
Det här tar ingen energi, det är en självklar sysselsättning, inget jobb, säger Otto och förklarar varför han fortfarande tycker glassjobbet är kul.
Otto och glassfabriken låter familjetraditionen från 1950 leva vidare.
Alex Longu hanterar glasskartonger.

Glassigt värre

GLASSFABRIK Stora strutar fyllda med härlig gräddglass rullar ut på bandet. Och när glassfabrikören Otto Albrektsson säger gräddglass har han fog för det. Kvaliteten sätts i högsätet hos Otto och Glassfabriken i Yngsjö.

– Javisst, chokladen är lite bättre, känner du det? Det ska vara en äkta upplevelse.
Vi smakar på glasspinnar och Otto Albrektsson berättar om sin filosofi.
– Vi lägger inget på marknadsföring. I stället satsar vi på kvalitet i produkten. Vår slogan är att upplevelsen ska överträffa vad du förväntar dig. Det är dit man vill komma. Och det borde ju gälla allt som produceras.
Grädden har en särskild roll.
– Vi har lite mer grädde än andra i glassen, 33 procent, medan andra bara har 20 procent.

Han pekar på större konkurrenter som i stället använder vegetabiliskt fett.
Otto Albrektsson gillar också det närproducerade perspektivet.
– Javisst, vi har skånsk grädde. Jag kunde köpa tysk grädde 20-25 procent billigare, men vi har valt att ha leverantörer nära oss.
Otto Albrektsson kommer från en familj med starka glasstraditioner. Pappa Bonde Albrektsson startade glasstillverkning i Åhus 1950. Och Otto Albrektsson, som fyllt 64, berättar att han jobbat med glass sedan han var 15 år gammal.
Slutet av 90-talet var en turbulent tid för Åhus Glass. De var fyra syskon som tog vid efter pappans bortgång, men de var inte överens om fortsättningen. Det slutade med en börsintroduktion 1998 och två år sedan tog finska Ingman Foods över tillverkningen.

Otto Albrektsson lämnade Åhus Glass styrelse 2001, och efter att Ingmans bildat nytt glassbolag i Sverige med Nestlé försvann så småningom varumärket Åhus Glass från marknaden.
Sedan 2012 ägs det av en annan multijätte, Unilever, genom GB Glace.
Men Otto Albrektsson hade inte ro att släppa glassen.
– Jag har ju alltid gjort glass, och det är precis som med bonden: vad är han utan sin bondgård?!
Så det blev nystart i liten skala i Hässleholm 2002.
– Jag tänkte mig fabriksförsäljning bara.

Men fem år senare flyttades tillverkningen till gamla snickerilokaler i Yngsjö. Otto och glassfabriken tog form. Fast det betyder inte att han nyttjar sitt porträtt i någon logga eller marknadsföring.
– Men jag tycker ”Otto” är lätt att komma ihåg, och det är som ett stoppmärke också.
Otto Albrektsson betonar att han inte har några planer på någon storslagen expansion. Samtidigt är Ottoglassen redan långt förbi fabriksförsäljningsstadiet.
Med en omsättning på 20 miljoner kronor, ett tiotal fast anställda och 800 000 liter glass per år har Ottoglassen cirka fem procent av den skånska marknaden.
– Glassen finns på 250 säljställen i Skåne, hos Coop, Ica och Bergendahls (City Gross), och så har vi lite i Blekinge också.

Fast 2017 har väl inte direkt bjudit på någon lysande start, med en svinkall april.
– April har varit extremt dålig, vi har tappat 20 procent av försäljningen. Men vädret har vi alltid fått leva med. Och vi har bra soliditet i bolaget.
64 år gammal konstaterar han att kanske inte håller på med glassen så värst länge till. Men Otto och Glassfabriken kan mycket väl bestå som familjeföretag. En av de fem sönerna, Håkan Skog (bonusson för att var exakt) jobbar redan i företaget.
– Och vi kan öka produktionen med 50 procent i de här lokalerna, konstaterar Otto Albrektsson.