Med elva omgångar kvar har IFK Hässleholm fyra poäng upp till säker mark. Nu sätter IFK sitt hopp till en 30-årig kenyan med en lång proffskarriär bakom sig. Foto: Lennart Månsson
Patrick Osiako i ett annat gulsvart lag, Mjällby AIF. Foto: Patric Söderström/Arkiv

Han ska få IFK på rätt spår

Efter en lång karriär som proffs i högstaligorna i Sverige, Rumänien, Israel och Azerbajdzjan vill Patrick Osiako slå sig till ro. I IFK Hässleholm.
– Min framtid är här, säger den 30-årige kenyanen.

Sommarens transferkupp tillhör IFK Hässleholm. Den mycket rutinerade Patrick Osiako har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till slutet på säsongen 2018.
Innermittfältaren Osiako, som har ett förflutet som allsvensk spelare för Mjällby, har varit klubblös sedan en sejour med division 2-laget Linköping City i fjor. Under året har han tränat med Bandari från hemstaden Mombasa, ett lag som spelar i kenyanska högstaligan. Osiako betonar att han är allt annat än en föredetting.
– Jag saknar lite matchträning men är i god form. Jag har alltid hållit kroppen i bra skick och vet att jag kan spela i fem år till, säger han.

En av anledningarna till att Osiako har lockats till IFK är närheten till sina barn i Sölvesborg och han planerar att bli kvar i trakten även efter karriären. En annan anledning är organisationen i klubben.
– IFK är en enormt välorganiserad klubb som visar ambition, säger Osiako som även avslöjar att han har låtit sig imponeras av lagkaptenen Danny Gunnarsson.
– Han är väldigt bra, stark i passningsspelet.
En annan IFK:are som Patrick Osiako berömmer är tränaren Daniel Nilsson.
– Jag tycker om Daniel, han är en bra coach som gillar tekniska spelare och låter spelare spela fotboll. Jag kommer att lyssna på honom, han är bossen, säger en ödmjuk Osiako som kommer till IFK utan krav.
– Tränaren vet mer om mig än vad jag gör och han bestämmer vilken position jag skall spela på; om jag skall spela från start eller om jag skall sitta på bänken. Jag vill inte vara större än någon annan här, säger han.

IFK-tränaren själv är mycket nöjd med nyförvärvet som har varit på gång sedan Osiako tränade med IFK i juni.
– Vi har ett lag med många unga spelare som har stor utvecklingspotential. De kan lära sig mycket genom att träna och spela med Patrick, säger Daniel Nilsson och tillägger:
– Han har bidragit enormt mycket med kommunikation på träning och har hjälpt till att styra både försvars- och anfallsspel.
Osiako tror också att han kommer att tillföra värdefull rutin till unga IFK.
– Jag vill vara en bra förebild för de unga spelarna, säger Osiako som har ett budskap till alla talanger:
– När du får en dålig agent bryr de sig bara om att fylla sina fickor. Men tänk inte på pengar, tänk inte på att byta klubb snabbt. Fokusera på fotbollen så kommer pengarna.
IFK Hässleholms sportchef Bosse Nilsson är eld och lågor över nyförvärvet.
– Det är jätteroligt att få hit en spelare som Patrick, säger han och fortsätter:
– Jag undrade vad som hände efter att han hade varit i Azerbajdzjan och så fick jag ett samtal i vintras. Sedan dess har vi haft kontakt, säger Nilsson.
– Jag respekterar Bosse så mycket, säger Osiako.