Josefsson trivs på Hovdala, trots att hon för andra året i rad missade ett mästerskapsguld. Men nu siktar hon mot EM iom två veckor. Foto: Christel Behrmann

Silver med smak av guld

HOVDALA Förra året tappade hon SM-guldet på en utbrytning. I går missade hon NM-guldet efter terrängen på Hovdala med en ynka sekund.
Men Malin Josefsson är en vinnare ändå - hon har fått en EM-biljett.

Även om det handlade om ett nordiskt mästerskap i helgen på Hovdala utanför Hässleholm är det EM det mesta just nu handlar om för debutanten Malin Josefsson, 28, från Vesslarp i nordvästra Skåne.
Till tävlingarna, som går i Polen, åker hon med familjeuppfödda Allan V.
– Det är egentligen inte klokt. Jag har aldrig riktigt trott på Allan V, men han har bara växt och växt med uppgifterna, sa Malin.
– När vi debuterade i trestjärnig klass i fjor galopperade han igenom terrängen som om det var den enklaste saken i världen.

Allan var inte med på NM eftersom den tävlingen kom för nära inpå det stora mästerskapet
Däremot fick han, och de andra EM-hästarna, tävla inofficiellt i dressyr och hoppning under veckan, mest som en formcheck.
– Jag hann inte med hoppningen för jag skulle rida terräng på en annan häst. Men dressyren skötte Allan bra, trots att han är otroligt taggad. Det känns rätt bra.
Silverhästen i NM var i stället Golden Midnight.
– Han blir aldrig trött, inte ens när det är så blött som här efter allt regn.

Golden Midnight ägs av Anders Jönsson (bror till ridprofessorn Jan Jönsson) och har funnits hos Malin sedan i julas.
– Han reds tidigare av Elvira Stafvefeldt och hade gått tvåstjärnigt men ägaren ville pröva en mera rutinerad ryttare på hästen.
Målet är solklart: OS i Tokyo.
– Jag vill så otroligt gärna dit, sa Malin Josefsson.
Anledningarna är flera. Inte enbart det faktum att det är ett olympiskt spel, Malin har dessutom japanskt påbrå.
– Min morfar är japan och jag har en farbror och flera andra släktingar i Tokyo, sa Malin som har Miyuki som mellannamn.

Efter allt regnande i helgen valde ånga ryttare att stryka, speciellt sina yngre hästar, i NM-klassens terrängmoment. Men det som red var nöjda.
– Framför hindren var det inga problem. Det var egentligen bara si svackorna det var lite djupt.
– Det är en sådan fantastisk atmosfär på Hovdala, det är mycket folk och vackra, välbyggda terränghinder, sa hon.
NM-titeln gick till danskan Vivian Mary Ryslinge på Diva de Vision, 0,4 straffpoäng bättre än Malin. Therese Viklund från Skurup var fyra med Viscera.

×