Foto: Marcus Ericsson / TT

Vill att homosexuella män ska få donera blod i Skåne

Skåne Centerpartiet vill göra Skåne till försöksregion där homosexuella män ska kunna donera på samma villkor som andra.

Idag föreslår Centerpartiet i Region Skåne att regionfullmäktige beslutar att ansöka hos regeringen att under en försöksperiod om fem år bli en pilotregion där män som har sex med män tillåts donera blod på samma villkor som heterosexuella.
– Det råder idag en enorm blodbrist i Skåne, samtidigt som vi exkluderar en befolkningsgrupp som kan hjälpa till att minska risken för att blodbankerna sinar, utan sakliga grunder, säger Annette Linander (C), regionfullmäktigeledamot.

Skåne ska ligga i framkant vad gäller frågorna om allas lika värde, menar man, och i framtiden hoppas den skånska partifalangen att homosexuella män ska kunna donera blod på lika villkor i hela landet.
– Vi har idag mycket större kunskap om HIV än när man införde den förbudslag som ändrades för några år sedan till att män som har sex med män får donera blod efter att ha levt i celibat i 12 månader. Detta gäller även om mannen lever i ett fast parrelation sedan länge, medan detta inte gäller för de som lever i ett heterosexuellt förhållande, säger Birte Sandberg (C), gruppledare för Centerpartiet i Region Skåne.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×