Besökare vid minisommarakademin, som i år blev ett kostnadsfritt föreläsningsprogram. Foto: Bella Bryngelson
Anders Ödman talade engagerat om skogarna och folkvandring i norra Skåne.

Akademibesökare i Vittsjö

vittsjö Församlingshemmet i Vittsjö var nästan helt fullsatt under måndagskvällens föreläsningsprogram, under den årliga Minisommarakademin.

Det skulle blivit det 30:e året i rad för sommarakademin men det fick bli ett kostnadsfritt alternativ i år. Mellan 50-60 lyssnare hade tagit sig till Vittsjös församlingshem för att höra på docent emeritus Anders Ödmans föreläsning. Innan dess föreläste Claes Ruderstam om de olika motiven i församlingshemmets fondmålning, samt akademibesökarna kunde dricka kaffe i Sjöstugan.
Anders Ödman pratade bland annat om Perstorps kolonisation, Sommarakademiens historia och Vittsjös första omnämnande. Även Luthers reformation, pilgrimsresan från Hovdala till Rom år 1500 och historiskt DNA var ämnen som behandlades,
Arkeologin och historian om de göingska skogarna verkade trollbinda en koncentrerad skara akademibesökare. Anders Ödman berörde bronsålder och järnålder, och pratade en del om ”Den iskalla folkvandringstiden”, 400-500 e.v.t. och om ”häskargrupper” som flyttade runt. Kungar, som exempelvis Harald Blåtand, härjade i skogarna och diverse mäktiga familjer kunde ockupera skog så som det föll dem in. Det var status för kungar att äga stora ytor av skog och den stora skogsytan skulle användas enbart i syfte som jaktmark, enligt Ödman.
Föreläsningen fortsatte behandla arkeologiska fynd i trakterna, så som så kallade wendelringar som hittats nedgrävda i marken. Dessa grävdes ner i religiöst syfte, berättade Anders Ödman.

Dagens fråga

Har du någon gång behövt använda dig av självförsvar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×