Eleanor Sander helbild
Sander bred bild
Boken

Släktforskningen blev till en bok av brev

hissmossa 30 år av detektivarbete och efterforskning om släkten i Sverige har nu blivit bok. Cirkeln är äntligen sluten för Eleanor Sander.

”I fager vinteryvel vid skymningstimma, jag tankfull sitter vid hemmets härd, och tycker mig i min själ förnimma, en stilla hviskning från minnets verld”. Raderna är början på en dikt som skickades över Atlanten 1897. Det var Eleanor Sanders mormors mor, Johanna Maria Andersdotter, som skickade ett brev till sin mor Anna Andersdotter, från Minnesota till Småland.
– Min mormors mor trivdes i Minneapolis, men hon hade också en viss hemlängtan. Hon saknade miljöerna, berättar Eleanor Sander om Johanna Maria Andersdotter.
Hela dikten finns nedskriven i Eleanor Sanders bok, som blev klar i juni.
Fascinationen av sitt svenska arv var det som tog Eleanor Sander till Sverige och Västra Torup från första början. Nu har hon bott i Sverige och i Hissmossa tillsammans med sin man Ingemar Lavesson i 20 år, i Västra Torup där hon har hälften av sina rötter.

Eleanor Sander föddes i Stockholm, inte att missta för huvudstaden, utan i det lilla samhället i Kanada som går under samma namn. Att hon växte upp på andra sidan om Atlanten berodde på att hennes mormors mor och far en gång utvandrade från Sverige till Minnesota.
Nu har hon gjort en bok av familjernas brevkorrespondens i sin bok Cirkeln är sluten, eller Full circle, som den heter på engelska. Boken fyller totalt 565 sidor på både svenska och engelska.
– Detta är mitt hjärteprojekt, förklarar Eleanor Sander, och det märks.
Breven som finns översatta i boken är bland annat brev mellan Johanna Maria och hennes mor Anna, men också brev mellan Johanna Maria och hennes systrar Allida och Albertina.
– Systrarna var väldigt tajta, det märks i breven. De hade också levt tuffa liv. Som 14-åringar hade de börjat jobba på gårdar som pigor, berättar Eleanor Sander.
Det finns också brev som är mellan Nils Bengtson och hans familj. Det är en mängd olika brev från släktingarna emellan som finns representerade i Cirkeln är sluten.

Det har varit en lång resa att nå slutdestinationen fram till en färdig bok. Vikten av att bevara och förvalta arvet, historien och släktingarnas brev betyder enormt mycket för Eleanor Sander.
– Jag kände ett måste att göra breven till en bok. Och jag har kämpat med detta med glädje.
Det var i Minnesota som Nils Bengtson och Johanna Maria Andersdotter, eller Mary som hon valde att kalla sig efter flytten till Amerika, träffades och senare gifte sig 1889. I Hopkins i stadsdelen Minnetonka i Minneapolis, Minnesota, bosatte de sig och fick tre barn tillsammans. Ett av dem var Anna Linnea Bengtson, Eleanor Sanders mormor.
– Mormor dog när jag var elva, men jag minns henne väl.
Johanna Maria och Nils försörjde sig i Hopkins som fruktodlare främst av hallon, men även jordgubbar, krusbär, plommonträd och vinbär odlades. Att hitta vägen som Eleanors föregångare vandrade har varit ett grävarbete. Ett flyttningsbevis över Nils Bengtsons utvandrande kan ses som starten till det hela. Flyttningsbeviset hade Eleanor med sig när hon reste till Sverige på 80-talet för att släktforska, då det var före internetsökandets stora era. Hon lyckades spåra upp Nils Bengtson till en gård i Pålstorp i Västra Torups socken.
Några år senare, i början av 2000-talet, korsade Anita Kindstrand Eleanor Sanders väg. Anita var en bekant till Eleanor Sanders avlägsna släkt i Unnaryd och hade på en loppmarknad köpt en låda fylld med gamla brev.
De breven var korrespondens mellan Johanna Maria och hennes mor Anna och systrarna Allida och Albertina, men det var inget Anita Kindstrand visste när hon köpte breven. När Eleanor Sander efterlyste information om släkten ifrån Unnaryd, varifrån Johanna Maria utvandrade, kom hon så småningom i kontakt med Anita Kindstrand.
– Jag fick låna breven för att kopiera, och började genast att översätta dem till engelska. Det var en hel del svår gammaldags svenska, men jag bestämde mig för att lära mig det, berättar Eleanor Sander.

När hon sedan behövde låna breven igen, för att scanna dem till boken, lät Anita Kindstrand Eleanor behålla dem.
– Så länge jag inte skulle slänga dem, fick jag dem, berättar Eleanor Sander.
– Och det skulle jag aldrig, aldrig drömma om att göra!, säger Eleanor Sander med tårfyllda ögon.
Boktiteln Cirkeln är sluten har flera innebörder.
– Jag kommer ifrån utvandrare, och blev själv en invandrare. Jag är tillbaka i Sverige där mina förfäder utvandrade ifrån.
Att hon gifte sig med Ingemar Lavesson är också en cirkel som slutits. Efter släktforskningen insåg de att de var avlägsna släktingar. Giftermålet blev på ett sätt ett återförenande för släkterna, berättar Eleanor Sander. De olika breven från vardera sida släkten och sida om Atlanten också finns återförenade i en och samma bok, kanske är den största cirkeln.
– Min generation har ju fått en bok. Alla vi vet nu vad gammelmormor skrev.
Boken var färdigtryckt redan i juni, men eftersom hon skulle resa till Kanada på semester, fick hon vänta lite med planera på försäljning.
– Jag vet inte än vart eller hur den ska säljas, att skriva klart den var steg ett.
Däremot vet hon att den kommer att finnas i Hopkins i Minnesota, i hembygdsföreningens museums presentbutik. Hon planerar också en släktträff för alla kusinerna i Kanada, Minnesota och Småland.
– De är tacksamma över att jag har gjort detta.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar