Företaget Sigma Civil provgrävde och tog analysprover i maj. På tisdagen offentliggjordes rapporten som visar att det kostar upp till 31 miljoner kronor att rensa marken från föroreningar för att kunna bygga nytt badhus på platsen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
43 gropar och schakt grävdes, vissa var mer förorenade än andra.
Marken var förorenad av metaller och oljor ner till sju meters djup på sina ställen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Domens dag närmar sig

HÄSSLEHOLM Hur mycket föroreningar och vad kostar det att bli av med dem?

Den frågan väntar ännu på sitt svar när det gäller marken utanför simhallen vid Qpoolen där politikerna vill bygga stans nya badhus. Enligt vad Norra Skåne fått fram, visade provgrävningarna i början av maj att det rör sig om en hel del föroreningar i marken. Vissa schakt (ner till tre meters djup) var värre belastade än andra. Enligt tidningens information är det som hittats dock ganska väntat, med tanke på att området fungerat som soptipp förr i världen.
Tekniska nämndens ordförande, Arne Dahlström (KD), har liknande information.
– Vad jag förstår rör det sig om mycket föroreningar, det är långt i från bra, säger han till Norra Skåne.
Totalt grävdes 43 gropar i anslutning till nuvarande badhus.

Undersökningen utfördes av företaget Sigma Civil som i sin rapport ska ta fram ett förslag på vad som bör göras och vad det kan tänkas kosta. Den ansvarige för undersökningen på företaget befinner sig ännu på semester och har inte kunnat nås. Rapporten väntas dock vara klar inom kort.
Därefter ska politikerna besluta om man vill gå vidare med planerna på bygga nytt badhus på platsen.
Efter många års diskussioner och havererade beslut, finns idag en politisk enighet om att det är vid badhuset som även det nya badet ska uppföras.
I alla fall tills man fått se vad saneringen av området kommer att kosta.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar