Europa Direkt Hässleholm och Europaforum Hässleholm står bakom grundkursen i EU-kunskap, som hölls av Josefine Smith och Ludvig Einarsson.Foto: Bella Bryngelson
Fatma Al-Ganas kom till grunkursen i EU-kunskap eftersom hon vill lära känna Europa och EU mer.

Vill nå hässleholmare med kurs

Hässleholm Ska EU fortsätta som tidigare eller ska EU samarbeta mer tillsammans? Det var en frågeställning som deltagarna fick fundera över i en grundkurs i EU-kunskap.

Tretton deltagare hade bokat plats till Europaforum Hässleholms grundkurs i EU-kunskap, och totalt nio personer i varierande åldrar närvarade på måndagskvällen i sal ”Katrineholm” på Norra Station. Frågeställningen som berörde hur EU ska fungera i framtiden är har att göra med vitboken från 2017 där EU har punktat upp fem olika scenarier för EU:s riktning.

Föredraget anordnas av Europaforum Hässleholm i syfte att ge hässleholmarna möjlighet att delta i den Europapolitiska debatten samt att höja medborgarnas EU-kunskap. Kvällens kurs var den andra som arrangerades i sommar, och ska också fungera som en introduktion till de seminarier om EU som kommer hållas under Europaforum senare i augusti.
Fatma Al-Ganas är 18 år gammal och medlem i SSU, och har kommit till EU-grundkursen tillsammans med två partikamrater i Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund.
– Jag är här för att det är viktigt att vara engagerad i EU, och lära känna Europa mer och inte bara jobba lokalt, säger Fatma Al-Ganas.

Ulla Carlsson, 63, har tidigare jobbat med EU som valobservatör, och ser EU-grundkursen som nödvändig repetition.
– Jag följer utvecklingen för EU i tidningar. Jag är orolig för vad som kommer beslutas i flyktningfrågorna, och jag tycker det är otäckt att EU blivit mer slutet och stängt. Jag saknar solidariteten i debatten, säger Ulla Carlsson.
Grundkunskap kring EU:s historiska framväxt, institutionella uppbyggnad, beslutsfattningssystem och lagstiftningens grundläggande principer fanns också på kursens agenda. Myter kring EU behandlades också så som jordgubbsförbud, strömmingsförbud och böjda gurkor.

De fem scenarierna från vitboken kommer också diskuteras särskilt av partiledarna som besöker Hässleholm och Europaforum den 31 augusti. Alliansens Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V) kommer närvara för att diskutera EU:s framtid.

Dagens fråga

Har du någon gång behövt använda dig av självförsvar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×