Arbetssökande ”Josefine” heter egentligen något annat. Foto: Erik Nilsson

”Josefine” vill arbeta

Östra Göinge Trots högkonjunktur fortsätter arbetslösheten att öka i Skåne, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen.
Östra Göinge hade i juli, med 14,1 procent, den näst högsta arbetslösheten i länet, efter Malmö.

Det är eftermiddag i Broby och ”Josefine”, 25 år, sitter och väntar på bussen vid torget. Hon har besökt Arbetsförmedlingen och ska nu åka hem.
Josefine kom som flykting från ett afrikanskt land för snart fem år sedan och har ännu inget jobb. Att hon saknar körkort försvårar chanserna till jobb, men det är inte enda hindret.
– Jag vill ju arbeta. Det är jobbigt att bara vara hemma, men det är svårare att få jobb om man kommer från ett annat land än Sverige. När svenskar söker jobb behöver de inte vänta länge innan de får ett, säger hon.

Varför tror du att det är så?
– Jag vet inte.

Jessica har inte fel, statistiken är tydlig. I Östra Göinge är arbetslösheten bland utrikesfödda 57,6 procent, medan motsvarande siffra för inrikesfödda är sex procent.
Thomas Hannjö är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Broby. Han menar att kommunen inte utmärker sig. Arbetslösheten är generellt hög bland utrikesfödda, men gruppen är förhållandevis stor i Östra Göinge.
– Kommunen har tagit ett stort ansvar med att ta emot människor från katastrofer. Vi har inte hunnit sysselsätta alla än, men vi ligger alldeles för högt, det är bara att konstatera, säger han.

Thomas Hannjö är optimistisk trots att arbetslösheten ökade i juli, jämfört med samma månad förra året.
– Det kommer att minska framöver, tror jag, säger han.
Enligt honom har Arbetsförmedlingens samarbete med näringslivet blivit bättre. Just nu arbetar myndigheten mycket med att prata med arbetsgivare och få dem att kompromissa.
Thomas Hannjö menar att många arbetsgivare har traditionella krav på arbetssökande, krav som kan vara svåra för nyanlända att uppnå och som kanske inte ens är nödvändiga att ha. Han ger ett exempel.
– Tidigare har man ofta haft krav på körkort. En person kanske då inte har körkort, men andra kvaliteter som är bra för jobbet. Då kanske man kan lösa det på ett annat sätt för den arbetssökande att ta sig till arbetet.

Hur mycket handlar om brist på kompetens och hur mycket handlar om rasism?
– Arbetsgivare tenderar att välja gamla krav och det kända framför det okända. Jag vill ge en stor eloge till de företag som testar nytt, och det finns många exempel. Men så klart finns det fördomar som sätter spärrar.

Vad ska man göra om man är utrikesfödd och arbetslös i Östra Göinge?
– Visa vad du går för, försök skaffa ett kontaktnät och visa att du är social i till exempel föreningar. Lär dig svenska och leta själv jobb och praktikplatser.

Den gula regionbussen rullar in på stationen i Broby. Josefine gör sig redo att gå på. Hennes mål är att bli lokalvårdare.
– Jag gillar väldigt mycket att städa, hemma har jag det alltid jättefint, säger hon och skrattar.
Trots stressen med ett långvarigt arbetssökande är hon positiv och tror att jobbet finns bakom hörnet.
– Jag känner mig glad inför framtiden, säger hon och stiger på bussen.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...