Annons

Nöjd med läget på lärarfronten

osby Inför hösten ser lärartätheten bra ut på kommunens skolor, enligt områdeschefen. Men som tidningen skrivit tidigare får fyra årskurser från Visseltoftaskolan flytta till tätorten.
Osby • Publicerad 15 augusti 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Hasslarödsskolan är en av skolorna där elever från Visseltoftaskolan kommer gå. Foto: Axel Hilleskog
Hasslarödsskolan är en av skolorna där elever från Visseltoftaskolan kommer gå. Foto: Axel Hilleskog

Visseltoftaskolan och dess brist på lärare och oklara framtid har varit en följetong under en längre tid.

I somras kom beskedet att elever från årskurs tre till sex får flytta till tätorten och efter en omorganisation blir Hasslarödsskolan eller Parkskolan deras nya skolor.

Annons

– Det krävs en väldigt, väldigt bred kompetens för att arbeta där och därav fick vi ingen behörig lärare, säger Jessica Jönsson, områdeschef för grundskolan i kommunen.

– Men sökandet efter behörig lärare till Visseltoftaskolan kommer fortsätta.

Rekryteringen kommer ske på nytt inför läsåret 2018/2019.

Om det i framtiden kan bli aktuellt för eleverna att flytta tillbaka till Visseltoftaskolan kan hon inte svara på.

– Det kan jag inte uttala mig om, allt sker ju i samråd med vårdnadshavare, säger Jessica Jönsson.

Enligt henne har det funnits en bra dialog med elevernas föräldrar.

– Det är klart att det väcker känslor, men jag tycker vi har haft goda kontakter med vårdnadshavare i den här processen och jag tycker de har varit förstående.

I övrigt gläds områdeschefen åt att lärartätheten på det stora hela ser bra ut och läget känns lugnare än vid samma period förra året.

– Vi är väl bemannade inför hösten och har i bemanning på i stort sett alla tjänster på våra grundskolor.

Det hon har fått besked om saknas är en lärartjänst inom svenska och SO-ämnen på Parkskolan och en specialpedagogtjänst på Hasslarödsskolan.

Annons

– Sen har jag också förstått via rektorer att matte- och NO-lärare har varit svårrekryterat, säger Jessica Jönsson, som tror att det kan bero på att färre utbildar sig inom de ämnena.

Ett fokus på en bra arbetsmiljö genom kollegialt lärande, där lärare hjälps åt, kan vara en förklaring till att läget känns lugnt inför terminsstart.

– Sen hoppas jag att lärare kan ha pratat gott om Osby kommun som arbetsgivare och att det också gör att man gör ett val att komma till oss.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons