Blott en dröm? Foto: Emil Langvad / TT

Toppstudenter fick stipendier men nekas uppehållstillstånd

Lund Två utländska toppstudenter fick svenska stipendier för att studera vid Lunds universitet - men Migrationsverket nekar dem uppehållstillstånd.

Det var bara två av 500 sökande som beviljades stipendier på närmare en kvarts miljon för att kunna läsa mastersprogrammet ”Embedded electronics engineering” vid Lunds universitet.
Migrationsverket har nekat båda stipendiaterna uppehållstillstånd.

Anledningen till Migrationsverkets beslut uppges vara att man ifrågasätter de båda studenternas motiv att komam till Sverige, då de i sina respektive ansökningar citerat Lunds universitets hemsida. Migrationsverket tycker att stipendiaterna borde kunna förklara sina motiv med helt egna ord.

Neelam Peerzada från Pakistan är en av stipendiaterna som nekats med hänvisning till att hon hämtat sin beskrivning om studierna på universitetets hemsida.
– Så klart är svaren från internet. Det är därifrån jag får information om Sverige, skriver hon i ett mail till Sveriges Radio.

Md. Mamunur Rashid, som jobbar som lektor på ett universitet i Dhaka, har nekats uppehållstillstånd av samma anledning som Neelam Peerzada. Han hade tagit ledigt från sitt jobb i två år för att kunna studera vid det ansedda universitetet i Sverige, men nu ser det alltså inte ut att bli av.

Studenterna kan förvisso överklaga beslutet, men eftersom terminen börjar nu är det i praktiken omöjligt för dem att läsa kursen i höst, vilket gör att de också miste om sitt stipendium.

– I år ser vi att fler och fler som fått avslag av skäl som vi inte förstår. Det är nytt med så många avslag på studiemotivering, säger Maria Lindblad, internationell koordinator på Lunds universitet, till SR.

×