Gröna ärtor. Foto: TT

Findus ska utveckla ärtor i Skåne

Skåne Findus ärtförädlingsprogram kommer utökas med fast bas i Skåne.

I mars 2016 meddelade Findus och dess ägare Nomad Foods att den klassiska produktionen i Bjuv skulle läggas ned och flyttas till Tyskland. 650 anställda berördes av nedläggningen.

Men nu står det klart att Findus utveckling av nya ärter kommer husera på skånsk mark.
Ärtförädlingen som bedrivits Sellebergaområdet i Bjuv kommer inte bara bli kvar i Findus regi, utan också expandera och stå för hela den europeiska ärtförädlingen.

Vidareutvecklingen av av den svenska Ebba-ärtan och andra nya ärtsorter kommer med andra ord att få en fortsättning i Findus egen regi i Skåne.
Var anläggningen kommer ligga är ännu oklart, men sannolikt blir det i Bjuv, enligt Katarina Tell, vd för Findus Sverige.
– Det vi behöver är en gård med land runtomkring och ett laboratorium. Vi får se vad vi hittar, men det kommer att bli i Skåne oavsett vad, säger Katarina Tell.

Findus har haft ärtförädling i Sverige i 50 år, men nu har Nomad Foods beslutat att lägga all sin ärtförädling för hela Europa i Skåne.
Hur kommer det här påverka de skånska arbetstillfällena?
– Det vet vi inte i dagsläget. Idag har vi fyra heltidsanställda som jobbar med att förädla ärtor i Skåne, och fem som kommer in och jobbar under säsong. Hur det kommer se ut i framtiden får vi se framöver, säger Katarina Tell.

 

Läs mer:

×