Humorföreställningen Osvajpade diamanter med Elina du Rietz och Lisa Lexfors spelas på Vannaröds slott i Sösdala den 11 oktober. Foto: Fredrik Sjöberg
Anders Ekborg och Lina Englund spelar i Riksteaterns nyskrivna musikal Bläck eller blod, som handlar om Rutger Macklean.Foto: Markus Gårder
Evabritt Strandberg spelar Clownen Jac som en dag inte vill vara clown mer, utan vill säga sanningen om sin konst och sitt liv. Foto: Jonas Jöneberg

Teaterhösten blir musikalisk

Hässleholms teaterförening har i dagarna släppt biljetterna till kommande föreställningar, och den röda tråden för hösten blir musik.

– Det är lite slump att det blev så, men samtidigt är musikintresset stort i Hässleholm så det kan nog locka publiken, kommenterar Malin Nilsson, producent för Hässleholms teaterförening, om musiken som röd tråd i höstens program.
Riksteaterns musikal Bläck eller blod, med Anders Ekborg och Lina Englund i rollerna, är säsongens stora föreställning. Det är en nyskriven musikal som just nu är under produktion, med premiär den 15 oktober i Hallunda.
– Den 19 oktober kommer Bläck eller blod till Hässleholm, så den kommer vara väldigt färsk, säger Malin Nilsson.

Bläck eller blod utspelar sig 1789, och handlar om baron Rutger Macklean som startar en egen svensk revolution med djärva jordbruksreformer och bildning.
Skåningen Rutger Macklean bodde på och drev Svaneholms slott utanför Skurup, och levde mellan 1742 och 1816.
Det brukar bli i Hässleholms Kulturhus som de flesta föreställningar spelas. I år ska Hässleholms teaterförening för första gången arrangera en föreställning på Vannaröds slott i Sösdala.
– Vi vill ju gärna komma utanför Hässleholms stad också. Vannaröds slott har en fin miljö och vi tror det kan passa bra. Kanske kan vi också nå en annan publik genom att försöka sprida spelplatserna.

Humorföreställningen Osvajpade diamanter spelas på Vannaröds slott i Sösdala den 11 oktober. Föreställningen drivs av duon Lisa och Elina, som behandlar de som går omärkta förbi i den digitala dejtingvärlden.
För den yngre publiken arrangeras det tre föreställningar, bland annat Den kosmiska havsträdgårdspassagen för de allra yngsta; en interaktiv föreställning av och med bebisar.
– Vi har haft föreställningar tidigare för bebisar, och vi vill fortsätta undersöka vad som finns för målgruppen föräldralediga.
Mirabell och Astrakan samt Clownen och cirkusprinsessan med clown Raimondo är två föreställningar för barn. I föreställningen Maribell och Astrakan har de båda karaktärerna tagit sig till en lekplats för att vänta på Någon, som ska förändra allt och lösa alla deras problem. I Clownen och cirkusprinsessan med clown Raimondo får clownen städa och hjälpa Dockan Gabriella att gå på lina.
Det blir också clownföreställning för vuxna. Evabritt Strandberg spelar clownen Jac i en pjäs om rädslor och ärlighetens pris.
Det blir även nycirkus med Kollektiv Knaster i Running out of time, en musik- och dansföreställning som tar avstamp i det moderna samhällets relation till tid.

En hel del opera syns i höstens program. Malmö Opera framför sin föreställning Butterfly (inte att förväxlas med Skånska Operans Madame Butterfly) och det blir även teaterresa till Malmö Opera för Spelman på taket, med Philip Zandén och Katarina Ewerlöf i rollerna.
Den 7 september drar föreställningssäsongen i Hässleholm igång med en konsert i romantikens tecken. Malmö Operaorkester ger tillsammans med Hässleholms konsertförening en konsert med verk av norska Edvard Grieg, svenska Hugo Alfvén och österrikaren Anton Bruckner.

Föreställningar hösten 2017

7 sep – Malmö Operaorkester, Hässleholms kulturhus

16 sep – Clownen och cirkusprinsessan med clown Raimondo, Hässleholms kulturhus

16 sep – Kickoff med Sara Lehmann från Malmö Opera, Hässleholms kulturhus

24 sep – Spelman på taket, teaterresa till Malmö Opera

30 sep – Inspirationskväll med Lars Walldov inför Butterfly, Hässleholms kulturhus

8 okt – Butterfly, Hässleholms kulturhus

11 okt – Osvajpade diamanter – Lisa och ELina, Vannaröds slott Sösdala

13 okt – Mirabell och Astrakan, Hässleholms kulturhus

19 okt – Bläck eller blod, Hässleholms kulturhus

7 nov – Clownen Jac, Hässleholms kulturhus

19 nov – Den kosmiska havsträdgårdspassagen, Hässleholms kulturhus

25 nov – Running out of time, Hässleholms kulturhus

×