Mjölk i tankarna, ”På kors vis” som gårdsmejeriets paroll lyder. Peter Svensson visar runt bland utrustningen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Mats Larsson drev gården i 30 år med hustrun Åsa innan Kristina och Peter tog över till hälften.
I mejeriet är det investerat över 10 miljoner kronor. Kärlet på bilden används för att pastörisera grädde.
Rykande färskt. Grädden börjar säljas i dagarna. Fler produkter planeras framöver. Som smör, exempelvis.
Närproducerat är idén och trenden. – Folk ska kunna köpa sin yoghurt här och blanda med bär plockade i Grantinge, säger Mats Larsson (tv), Kristina Niklasson och Peter Svensson.
Kristina Niklasson och Peter Svensson, mjölkbönder och mejerister. Och barnfamilj. Nummer fyra är på väg.

Mejeriet frodas i Sibirien

Hässleholm/sibirien Furumossens gårdsmejeri i Sibirien började leverera mjölk i höstas. I dagarna såldes de första gräddlitrarna och planerna stoppar inte där.

Framöver kan det bli både yoghurt, smör och kanske ost. Gårdens första försöksostar ligger just nu till sig och mognar på Glada Geten gårdsmejeri i Lilla Oberöd.

Ni startade verksamheten i höstas, hur har det gått?
– Faktiskt över förväntan. Vi levererar nu mjölk till 21 butiker i Hässleholmstrakten och hoppas också kunna sälja till butiker i Kristianstad. Och mjölkboden är populär, i sommar har det kommit mycket turister som stannar till, berättar Kristina Niklasson, 33, som driver gården med sambon Peter Svensson, 35, tillsammans med Kristinas pappa Mats Larsson, 60.
Det ligger i tiden med närproducerat. Och det är den trenden gårdsmejeriet vill hänga med i.
– Kunderna vill veta var grejorna kommer i från. De vill kunna blanda yoghurten härifrån med bär de plockat i Grantinge, tar Mats, som drev gården med hustrun Åsa i 30 år, som exempel.
Han berättar också om en kvinna han mötte i Mjölkboden, gårdens försäljningsställe vid väg 23.
– Hon tycket det var så bra det inte finns några mellanhänder, att pengarna hon betalade i automaten hamnar här i Sverige och inte i Danmark eller Frankrike, berättar Mats som jobbat i gårdens mejeri sedan sex på morgonen.
De tre har nämligen en arbetsfördelning. Mats i mejeriet, Kristina tar huvudansvaret för korna och Peter sköter mestadels utejobbet.

Hur går det att jobba i hop med sin far?
– Mycket bra! Vi utnyttjar fördelen med generationsskiftet, med erfarenhet plus nytänkande. Vi har ett jättebra samarbete alla tre, förklarar Kristina som har lantbruk i blodet och korna riktigt nära hjärtat.
Ingen av dem är utbildade mejerister. Det provar sig fram och lyssnar till dem som kan.
– Det handlar om att ta rådgivning, lyssna på alla och utifrån det hitta sin egen väg, berättar Peter om hur de jobbar med produkterna.
Efter mycket jobb är deras grädde nu färdig att börja säljas. Och på golvet står en maskin och sysslar med en annan kommande produkt; smör.
– Vi kan inte växa mer. Vi har de marker vi har och de kor vi har. Därför handlar det om att fortsätta förädla och gå vidare med det vi har, säger Mats Larsson.
Går vidare gör även Kristina och Peter i familjebildandet. Barnaskaren bestående av Viking, 11, Hilda, 9, och Lois, 2, är nämligen på väga att utökas med ytterligare ett syskon.

– Vet inte hur tiden ska räcka, men det gör den nog, säger Peter och Kristina.
Deras verksamhet är hårt och noga reglerad av livsmedelsverket. För det mesta har det gått bra.
– Men vi fick ta strid för namnen svag, lagom och starkjmölk. Men det var det värt, det är viktigt för oss att sticka ut på marknaden, säger Kristina.

Dagens fråga

Svarar du när det ringer telefonnummer som du inte känner igen?

Loading ... Loading ...