En sörjande vid turiststråket La Rambla i Barcelona.

Vi är rätt maktlösa

Inte många ledarsidor – gäller även denna – kommenterade terrorattentatet i torsdags kväll i Barcelona. På nätet reflekterade några ledarskribenter på olika tidningar varför det blev så. Vid stora och tragiska nyhetshändelser brukar många sätta en ära i att vara snabba med att kommentera. En förklaring är förstås att det inte var klarlagt exakt vad som hände, vem eller vilka som var skyldiga till det vidriga dådet och att även omständigheterna i övrigt var något oklara. Men huvudförklaringen är att terrordåd blivit en del av det normala i tillvaron i stora delar av världen.
Det sker sedan många år en omfattande kamp från många länder mot terrorismen och internationellt försöker man samordna en del av detta arbete. Men det räcker inte till, vilket vi kunnat se från de städer och länder som drabbats – Storbritannien, Tyskland, Sverige, Danmark, Frankrike, Spanien och flera andra.
Alla vet vad som är den minsta gemensamma nämnaren; islamism och människor som är från eller har rötter i muslimska länder. Den slutsatsen är en absolut sanning som inte har med islamofobi att göra.
Det finns historiska förklaringar – den revanschism som frodas när muslimer gått från att vara ett härskarfolk som nu ekonomiskt halkar efter resten av världen. Revanschismen frodas också efter den bombdiplomati USA bedrivit med stöd av flera länder som i islamisters ögon gör alla västerlänningar till legitima mål att döda.
En del vill tro att det vi ser är något slags dödsryckning för IS där deras ambition att bygga ett kalifat havererat. Men det är bara en fåfäng förhoppning. Islamistiska våldsgrupper finns i dag i länder runt om i världen varför det vi ser kan vara början på ännu fler terrordåd.
Lösningen på islamistisk terror finns i arabvärlden och i islam där terroristerna tycker sig finna värderingsmässigt stöd för att sprida våld och död. Åt det kan vi i väst inte göra mycket. Endast arabvärlden och islam kan stoppa terrorn.
Lars J Eriksson

×