Grov mordbrand eller vårdslöshet?

Hässleholm En medveten anlagd mordbrand eller bara vårdslöshet?
Det har tingsrätten att ta ställning till i målet mot den 26-åriga kvinna som enligt åklagaren vållade en brand på behandlingshemmet Finjagården i somras.

Branden på Finjagården inträffade den 27 juni och kunde enligt räddningstjänstens utredning utvecklats till full brand som spritt sig till hela byggnaden som då brunnit ner helt.
Vid brandtillfället befann sig 13 boende och en personal på Finjagården.
Kvinnan, som misstänks för grov mordbrand, befann sig på sitt rum under kvällen efter att ha haft besök av sin familj. Enligt personalen hade kvinnan inhalerat substanser som gjorde henne trött, vilket fick personalen att öka tillsynen.
När brandlarmet går vid 23-tiden på kvällen väcker personalen de boende för att se till att de lämnar byggnaden. Kvinnan blir dock kvar i sitt rum, men hoppar så småningom ut genom sitt fönster.
Enligt polisens tekniker har branden startat i kvinnans säng. Rummet blev helt utbränt och rökgaser spred sig också till ett rum på andra våning. Stora delar av byggnaden fick rökskador.
Enligt polisens tekniker har branden startat i kvinnans säng som brunnit kraftigt. Hur branden uppkommit kan teknikerna inte helt förklara, men säger att det inte beror på något tekniskt fel utan att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom.
Uppsåtet kan man inte säga något om, enligt teknikerna.
Vid förhandlingen på onsdagen förevisade åklagare Christofer Ramkvist en mängd protokoll och bilder från förundersökningen och visade också bilder på de brännskador som uppstått i kvinnans hår och på en arm.
Inledningsvis yrkade åklagaren på att kvinnan ska dömas för grov mordbrand eftersom branden i hennes säng innebar fara för de boende och personalen på Finjagården.
I andra hand yrkade åklagaren på att kvinnan ska dömas för grov allmänfarlig vårdslöshet. Åklagaren hävdade att kvinnan tänt en cigarett som hon sedan lagt i ett klädesplagg och därmed vållat branden.
Kvinnan förnekar brott och förklarar genom sin advokat att hon var beroende av behandlingen på Finjagården för att kunna komma tillbaka till sin familj. Därför hade hon ingen anledning att anlägga en brand i sitt rum.
Under onsdagens tingsrättsförhandling hölls förhör med både boende, personal, polis och brandtekniker.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Vill du dubbelrikta Järnvägsgatan igen?

Loading ... Loading ...