GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

USA-filmare på mammas gata

Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Martin Ljungbäck är tillfälligt hemma för att hälsa på familjen och vännerna. Han har 2,5 år kvar av studierna på universitetet i Millwaukee i Wisconsin.               Foto. Stefan Olofson
Martin Ljungbäck är tillfälligt hemma för att hälsa på familjen och vännerna. Han har 2,5 år kvar av studierna på universitetet i Millwaukee i Wisconsin. Foto. Stefan Olofson

‑ Egentligen skulle jag kommit hem tidigare i sommar men jag blev fast i en sommarkurs. Jag åker tillbaka på fredag nästa vecka, säger Martin, 21, som siktar på en karriär som filmregissör.

Film och musik har alltid varit Martins stora intressen under uppväxten. Han bestämde sig tidigt för att satsa på den inriktningen. Långt innan han började på gymnasiet på Ljud- och bildskolan i Kristianstad sysslade han med egna filminspelningar.

I januari förra året började han utbildningen i USA som han kände uppfyllde hans behov.

– En av mina filmer visades på universitets filmfestival. Det är en studiodokumentär och en självbiografi om min uppväxt. Den handlar om när vi flyttade från Lund till Hässleholm när jag var fyra år. Den handlar om små minnen. Nästa steg visar flytten till USA, berättar Martin.

Nu väntar fler kurser under de 2,5 år som studierna fortsätter i USA. Mer filmskapande står på agendan och att få jobba som forskningsassistent på skolan.

Han siktar på att komma hem så småningom för att vidareutbilda sig inom filmen. Han vet inte riktigt vad han ska fortsätta med då. Men ett av hans mål är att göra en stor film som kommer upp på biodukarna. Det finns embryon till idéer. Han beskriver sig som som en deltidskonstnär

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.