Martin Ljungbäck är tillfälligt hemma för att hälsa på familjen och vännerna. Han har 2,5 år kvar av studierna på universitetet i Millwaukee i Wisconsin. Foto. Stefan Olofson

USA-filmare på mammas gata

Hässleholm Nyss hemkommen från USA står Martin Ljungbäck i mamma Annas surdegsbageri på Kyrkogatan och säljer bröd.
För 1,5 år sedan började han studera film på ett av de mer meriterade universiteten ”over there”.

‑ Egentligen skulle jag kommit hem tidigare i sommar men jag blev fast i en sommarkurs. Jag åker tillbaka på fredag nästa vecka, säger Martin, 21, som siktar på en karriär som filmregissör.
Hässleholm är långt från den värld som Martin har vant sig vid på andra sidan Atlanten.
– Det är helt ok att vara hemma och få träffa föräldrar och gamla vänner. Men jag ser fram mot att få fortsätta studierna på University of Wisconsin i Milwaukee.

Film och musik har alltid varit Martins stora intressen under uppväxten. Han bestämde sig tidigt för att satsa på den inriktningen. Långt innan han började på gymnasiet på Ljud- och bildskolan i Kristianstad sysslade han med egna filminspelningar.
– Jag har gjort många kortfilmer. Jag fick den teoretiska grunden till mediekommunikation på Ljud- och bildskolan. Vi fick lära oss skriva manus och grundläggande kamerateknik parallellt med tv- och filmproduktion, berättar han.
Ett av de större filmprojekten var att göra en reklamfilm för flygplatsen i Kristianstad. I flera månader producerade han informationsfilmer. Det blev många tidiga morgnar för att passa de första avgångarna på flygplatsen.
– Jag skrev manus, filmade, skötte ljud och ljus, gjorde intervjuer, redigerade och komponerade även musiken, som lades på.
För den 15 minuter långa filmen tilldelades han skolans prestigefyllda pris ” Årets entreprenör”.

I januari förra året började han utbildningen i USA som han kände uppfyllde hans behov.
– Jag kollade flera universitet. Universitetet i Milwaukee är känt för sin experimentella inriktning. Jag ångrar inte en sekund att jag började där.
– Jag trivs i USA. Det känns som rätt val för mig. Alla lärare och mentorer är fantastiska, säger Martin.
Det tog inte lång tid för honom att vänja sig vid kulturen i Amerika.
– Utbildningen där har fler valmöjligheter. I USA har man 16 obligatoriska kurser. Sedan kan man välja flera kurser. Jag har inte kommit så långt än men jag vill inrikta mig på film- och videokonst.
Han har redan producerat en del småproduktioner för kurserna.

– En av mina filmer visades på universitets filmfestival. Det är en studiodokumentär och en självbiografi om min uppväxt. Den handlar om när vi flyttade från Lund till Hässleholm när jag var fyra år. Den handlar om små minnen. Nästa steg visar flytten till USA, berättar Martin.
Filmen mottogs väl och utgör nu en del av hans portfölj. Han fick ett stipendium på 500 dollar för den.
Han jobbar även med några HBTQ-filmer. En handlar om ett långdistansförhållande mellan två killar, som också är självbiografisk. Filmen ska visas på HBTQ-festivalen på universitetet i november.

Nu väntar fler kurser under de 2,5 år som studierna fortsätter i USA. Mer filmskapande står på agendan och att få jobba som forskningsassistent på skolan.
– Jag lutar mot non-fiction. Mina favoritregissörer är bland annat Quentin Tarantino, som gjorde ”Kill Bill” och David Lynch, som gjorde konstnärliga ”Inland Empire”.
‑ Jag gillar Tarantinos välplanerade och storslagna uttryck, förklarar Martin, som även uppskattar Woody Allens dialogdrivande karaktärsanalyser.

Han siktar på att komma hem så småningom för att vidareutbilda sig inom filmen. Han vet inte riktigt vad han ska fortsätta med då. Men ett av hans mål är att göra en stor film som kommer upp på biodukarna. Det finns embryon till idéer. Han beskriver sig som som en deltidskonstnär
Hittills har han finansierat studierna i Milwaukee med CSN-lån.
– Det är slut nu. Jag har fått stipendiet på 500 dollar och har några andra stipendier på gång, kommenterar Martin.
Han räknar även med att ta extrajobb.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...