Mats Ingemarsson, service- och regionchef i södra Sverige, vid det stora området där Swedish Agro Machinery ska bygga lager, verkstad och kompetenscentrum.Foto: Oscar Hjelmstedt
Joakim Andersson är servicetekniker och valde att följa Claas när företaget gick från Lantmännen till Swedish Agro Machinery.

Swedish Agro Machinery har fått ett nytt hem

SATSNING Nu har Swedish Agro Machinery flyttat en del av sin verksamhet till Skurup.
Inom en snar framtid kommer företaget att expandera med bland annat lager och verkstad. De väntas även rekrytera uppåt 40 personer.

Just nu håller Swedish Agro Machinery till i provisoriska lokaler på Lilla fabriksgatan. Men inte långt därifrån finns en fyra hektar stor tomt. Där ska företaget bygga ett nytt kompetenscentrum, en 800 kvadratmeter stor verkstad och ett centrallager för reservdelar.
Det sistnämnda kommer att vara omkring 4 000 kvadratmeter stort och där kommer reservdelar från tillverkarna Claas, Horsch, Samson, AVR och Lemken att förvaras. Projekteringen är inledd men än så länge finns inget startdatum för när bygget ska börja.

Företagets nuvarande huvudkontor ligger i Staffanstorp.
– För ny personal behövs en ny plats. Det finns inget utrymme för reservdelar i Staffanstorp. Det är en foderfabrik, säger Mats Ingemarsson, service- och regionchef i södra Sverige.
Kontoret i Skurup är det senaste i företagets expansion och är deras nionde i Sverige. Det är även det sydligaste. Det nordligaste kontoret ligger i Borlänge. Att det blev just Skurup beror på logistik och utrymme.
– Skurup är en expansiv region med flera företag som valt att etablera sig här den närmaste tiden. Vi vill vara nära kunden. Det här är strategiskt rätt för oss, säger Mats Ingemarsson.
Även om kontoret på Lilla fabriksgatan är provisoriskt, så finns det mycket att göra för personalen.
– Vi har ett tiotal exakthackar, 140 traktorer och 165 tröskor att serva här i Skåne.

Det är under skördeperioden från maj till oktober som företaget har som mest att göra.
En av deras servicetekniker är Joakim Andersson från Lund. Han är en av dem som lämnade Lantmännen för att följa tillverkaren Claas när Swedish Agro Machinery blev deras distributör.
– Vi arbetar mycket med att serva maskiner innan vi levererar dem till kunden, säger Joakim Andersson.
I samband med företagets expansion söker de efter nytt folk. De behöver servicetekniker och produktchefer.
– Vi planerar att växa gradvis. Tanken är att företaget ska rekrytera ett fyrtiotal personer under åren då vi etablerar oss här i Skurup, säger Mats Ingemarsson.