Det är inte hundra procent att bygget påbörjas 2020 eler 2021. Men det är ambitionen. Kostnaderna ska nu beräknas, sedan påbörjas projekteringen. En rad detaljer ska vara klara innan pengarna till investeringen kan godkännas. Arkivbild.

Kvällsjouren missar ersättning av regionen

Hässleholm Läkarbristen slår mot kvällsjouren på sjukhuset i Hässleholm. Det saknas specialister på flera kvällspass, vilket strider mot reglerna.
Drygt fyra månader sedan starten i april ska Region Skåne nu fått in en ansökan om ersättning för kvällsjouren.
Men det är osäkert om den verkligen har kommit in.

– När vi fick kännedom om att sjukvårdsförvaltning Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm) ville öppna en kvällsmottagning kopplad till vårdcentralen Vänhem påminde vi förvaltningen om att ackrediteringsvillkoren måste vara uppfyllda, berättar t f hälso- och sjukvårdsdirektör Rita Jedlert.

Då hade kvällsjouren varit igång i drygt två veckor. En sådan ansökan skulle han kommit in en månad innan kvällsjouren öppnade den 3 april för att ersättning till mottagningen kan betalas ut
Nu kan Maria Antonsson Anderberg, enhetschef för avdelningen hälso- och sjukvårdsupplysning på regionens koncernkontor berätta att en ansökan har kommit in.
– För att vårdcentralen Vänhem ska få ersättning för kvällsjouren måste ackrediteringsvillkoren vara uppfyllda. De har inte fått kompetensen på plats tidigare vilket de ska ha löst nu. Uppdraget att hitta rätt kompetens kan vårdcentralen få av till exempel en privat vårdcentral. Nu ska vi behandla deras ansökan, förklarar Maria Antonsson Anderberg.
Därmed har kvällsjouren inte fått någon ersättning fram tills nu.

Marie Lindell är verksamhetschef för vårdcentralen Vänhem. I vintras hade hon problem att fylla läkarvakanserna på Vänhem och läget har inte förbättrats nämnvärt tills nu.
– Vi har inte klarat att bemanna kvällsmottagningen med specialister i allmänmedicin på alla pass. Problemet kvarstår. Jag jobbar med ärendet och hoppas finna en lösning så snabbt som möjligt, förklarar Marie Lindell.
Men hon kan inte erinra sig att hon har skickat in en ansökan till regionen om ersättning för kvällsmottagningen. Däremot för helgjouren.

Har du varit i kontakt med privata vårdgivare och frågat om de kan hjälpa till med specialister på kvällsmottagningen?
– Nej, så långt har jag inte kommit än.
Tills bemanningen är löst fortsätter kvällsjouren att bryta mot ackrediteringsvillkoren.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fiberuppkoppling?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar