Det blir mycket nedskräpning när personer slår läger vid rastplatsen. FOTO: PETER PAULSSON

Fortsatta problem vid Lars Dufwa: ”Orkar inte städa efter dem hela tiden”

OSBY Det är en ledsen och uppgiven Camilla Arvidsson som konstaterar att problemen med läger och nedskräpning vid Lars Dufwa bara fortsätter.
– Det känns hur jobbigt som helst, suckar Camilla, som driver rastplatsen tillsammans med sin make Lars.

Norra Skåne skrev tidigare i sommar om att flera personer utnyttjade rastplatsen som camping. Rastplatsens toalett används som tvättrum, det skräpas ner och i vissa fall har personer uträttat sina behov i skogen. Dessutom finns det tydliga tecken på att det har gjorts upp eld på grusplanen mittemot macken, en plats som Lars och Camilla arrenderar av kommunen för att kunna erbjuda fler parkeringsmöjligheter för sina gäster.
Det ständiga plockandet för att hålla rent efter personerna som upprättar mindre läger vid Lars Dufwa är ovälkommet extrajobb.
– Man plockar hela tiden. Men nu har vi pratat med kommunen och vi ska få hjälp med att plocka skräp på marken vi hyr mitt emot rastplatsen, där ska kommunen hjälpa, säger Camilla.
– Vi orkar och hinner inte städa efter dem hela tiden.
Vid upprepade tillfällen har Camilla och hennes man försökt prata med personerna ifråga och förklara för dem att det här inte är okej. Men det har inte gett resultat.
– Nej, det blir bara konflikter. Och de ständiga konflikterna är så jobbiga.

Camilla och Lars har varit i kontakt med polisen.
– Vi har full respekt för hur de känner, säger kommunpolis Staffan Käll.
Han säger dock att polisens möjligheter att ingripa är små. Nedskräpningen är ett brott som kan anmälas, men Käll konstaterar att det är väldigt få som lagförs för nedskräpning. Det är svårt att bevisa vem som har skräpat ner om de inte tas på bar gärning.
Och att avhysa folk som vistas på en allmän rastplats är inte polisens uppdrag. Ett sätt, menar Käll, hade varit att ta betalt för övernattning. Om folk då inte betalar för sig ökar de juridiska möjligheterna att agera.

Men Camilla Arvidsson menar att det inte är aktuellt att införa avgift för ställplatserna.
– Vi kan inte ta avgift på en allmän rastplats. Varför ska alla bli straffade för vad de här personerna gör?
– Och skulle vi då lägga pengar på bommar och skyltar och på att sköta betalningen?

Läs mer:

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Känner du dig orolig inför framtiden?

Loading ... Loading ...