GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dieselutsläpp nära att hamna i Örsjön

OSBY/KYLEN Terrängen saneras fortfarande - efter två veckor.
Osby • Publicerad 5 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tur i oturen var att sopbilen hamnade på den sida av vägen som inte vetter mot sjön. Nu kunde räddningstjänsten stoppa flödet av diesel innan det hittade ut till sjön som bara ligger ett tjugotal meter från själva olycksplatsen.

– Då hade situationen sett helt annorlunda ut, konstaterar Oscar Karlsson som med sina mannar kunde avvärja den hotfulla situationen med att snabbt lägga ut länsar och material som kunde stoppa dieseln från att sprida sig mot sjön. Från själva olycksplatsen leder bland annat en liten bäck till sjön.

– Det hade gått hål på bilens dieseltank så vår uppgift blev att ingripa i det akuta skedet för att rädda sjön. Och det lyckades vi med. Situationen hade så klart sett annorlunda ut om bilen hade vält åt det andra hållet. Det gjorde den som turligt var inte, fortsätter Oscar Karlsson.

Men platsen är fortfarande, två veckor efter händelsen, fortfarande föremål för sanering.

Hur det går med den var under tisdagen svårt att få något svar på.

Björn Wigårde, miljöinspektör på Osby kommun, säger att de fortfarande väntar på svar från saneringsföretaget.

Och Norra Skåne sökte förgäves efter någon ansvarig på det aktuella saneringsföretaget som kunde svara på frågor.

Chauffören av bilen ska ha klarat sig med smärre blessyrer, men fick uppsöka sjukhuset för kontroll.

Inom det aktuella området finns ingen vattentäkt som hotas av dieselutsläppet.

Örsjön-Lillasjön är en större skogssjö på gräsnen mellan Skåne och Småland med erkänt rent vatten. Sjön frekventeras ofta av fritidsfiskare.

2 bilder
En liten bäck leder ut i sjön, men utsläppet kunde stoppas innan det nådde fram till sjön. Foto: Maja Ögren Andersson
Det är oklart hur länge saneringsarbetet ska fortgå. Foto: Maja Ögren Andersson
En liten bäck leder ut i sjön, men utsläppet kunde stoppas innan det nådde fram till sjön. Foto: Maja Ögren Andersson
Det är oklart hur länge saneringsarbetet ska fortgå. Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.