De förgiftade träden är cirka 150 år gamla.Foto: Tobias Lagerholm
Anna Svensson från gatu- och parkkontoret tycker att det inträffade är ­förskräckligt.

150-åriga ekar tros ha förgiftades

Höör Två 150 år gamla ekar, som står bredvid varandra i grönområdet på Stenbocksstigen, misstänks ha förgiftats.

Någon har borrat hål i ekarna nära marken och hällt något slags giftig vätska i hålen, som därefter pluggats igen. Nu har löven ramlat av från träden, som är 23 meter höga och har en diameter på 80 centimeter.

Det är gatu- och parkavdelningen på Höörs kommun som upptäckt och polisanmält skadegörelsen på träden, och det hela ska ha inträffat någon gång mellan den 8 och 14 september.
– De är runt 150 år gamla och skulle levt i många hundra år till. Oerhört värdefulla för insekter, som skalbaggar, och fåglar. Dessutom är det vackra träd, säger Anna Svensson på förvaltningen.

För några veckor sedan förstördes två andra ekar i samma område vid Stenbocksstigen. Förövaren hade borrat hål nära roten och hällt i ett giftigt ämne som hindrade vattentillförseln, och sedan pluggat igen borrhålet.
– Vi vet inte vad det är för giftigt ämne. Vi hoppas att dessa två träd ska klara sig men vi ser redan att kvistarna börjat torka, säger Anna Svensson.

Frågan är om någon närboende kan vara irriterad på träden.
– I det här området har vi inte haft några protester från boende om att träden stört. Annars har jag hört att sådant förekommit i andra kommuner, säger Anna Svensson.
– Alla våra medarbetare har hållit ett extra öga här sedan förra incidenten.

Hon tycker att den som upplever problem med träden ska ta en dialog med kommunen.
– Det är bättre än att ta saken i egna händer.
Att fälla träd är man restriktiv med.
– Däremot kan vi beskära träd framgångsrikt.
Båda händelserna är polisanmälda.

 

Läs mer:

×